Politerno > Україна і світ > “Герой України” Содоль не провів жодної години в Маріуполі: WP видало статтю щодо заяви Кротевича

“Герой України” Содоль не провів жодної години в Маріуполі: WP видало статтю щодо заяви Кротевича

  • 27 Червня, 2024
  • 539 Переглядів
  • 0

Публічна критика з боку військових відображає зростаюче невдоволення командуванням у міру просування Росії на полі бою, пише The Washington Post.

The Washington Post подає фрагмент зі скарги в ДБР керівника штабу бригади «Азов». Цей фрагмент – з розмови генерала Содоля з одним із командирів оборони Маріуполя.

Саме за Маріуполь Богдан Кротевич дорікає генералу передусім. Він звинувачує Содоля в низці помилок, починаючи з часів його ролі командувача обороною Маріуполя у 2022 році. Після цієї облоги бригада «Азов» здобула славу, протримавшись на заводі «Азовсталь» неймовірно довго після того, як решта міста впала.

«Генерал Содоль не керував обороною Маріуполя і не провів жодної години в місті», цитує Кротевича The Washington Post, тим не менше – «нагороджений званням Героя України».

Він додав, що Содоль не постачав бригаді «Азов» боєприпаси і не розбудовував оборонні споруди міста перед наступом.

А нещодавно, командуючи східним фронтом, Содоль наказував «Азову» наступати, хоча у бригади не було для цього достатньо артилерійських боєприпасів. Після відмови бійців це робити проти командира «Азову» почали розслідування.

«Ген. Содоль неадекватно керує військами, а його рішення призвели до загибелі тисяч військовослужбовців ЗСУ, Національної гвардії та інших підрозділів оборони, що призвело до слабкості позицій на фронті та втрати великої кількості території», – сказав Кротевич.

Видання The Washington Post розписало деталі заяви Богдана Кротевича, там багато фактів з подробицями. Зокрема, звинувачення бойового генерала в неадекватних рішеннях, байдужості до життя солдатів та безглуздих втратах.

Вже незабаром після допису Кротевича президент Володимир Зеленський оголосив, що вирішив замінити генерал-лейтенанта Юрія Содоля на посаді командувача Об’єднаних сил України. Содоль також керує сухопутними військами на критичній ділянці фронту, що тягнеться зі сходу Донецької, Луганської та Харківської областей, і очікується, що з цієї посади його також звільнять.

Заклик Кротевича до розслідування щодо Содоля став несподіваним проявом розколу в українському командуванні. Українські військові тихо нарікали місяцями на необґрунтовані накази, які призвели до втрат у той час, як вони були неукомплектовані та не мали зброї.

Це відбувається на тлі того, що Росія повернула собі близько 260 квадратних миль за останні чотири місяці.

«Мені неприємно, що за втрату спостережного пункту засуджують командирів батальйонів і бригад, а за втрату областей і десятків міст і тисяч солдатів не засуджують генерала», – зазначив Кротевич у Telegram.

У вечірньому зверненні в понеділок Зеленський не назвав причину звільнення Содоля, лише сказав, що його замінить бриг. ген. Андрій Гнатов. У середу вранці Зеленський опублікував відео з Донецької області, після візиту до бійців разом з Сирським і Гнатовим.

«Завдання генерала Гнатова зрозуміле: знищити окупанта і, що важливо, максимально зберегти життя наших воїнів», – сказав Зеленський.

Як пише WP, інші впливові особи також поставили під сумнів командування Содоля. Активіст Сергій Стерненко, чий YouTube-канал має майже 2 млн підписників, написав у Твіттері, що його призначення – це «кадрова катастрофа». Стерненко та інші стверджували, що українські морські піхотинці, які отримали наказ штурмувати лівий берег Херсонської області, зазнали безглуздих втрат.

«Важко уявити гіршого кандидата, який більш байдужий до життя солдатів», – додав він.

Депутат Мар’яна Безугла, член парламентського комітету з питань оборони, назвала Содоля «злочинцем» у Facebook і також закликала Сирського піти у відставку. Так само Безугла критикувала попередника Сирського Залужного.

Содоль перебував на посаді лише чотири місяці, призначений головнокомандувачем ЗСУ Олександром Сирським.


Аналітики стверджують, що швидке усунення Содоля може послабити позиції Сирського, якого рядові солдати не люблять за те, що вони вважають жорстокою та застарілою тактикою, що нагадує армійське керівництво Радянського Союзу.

Це також загрожує негативним ефектом для Зеленського, який взяв на себе більшу відповідальність за рішення на полі бою, коли в лютому звільнив популярного в народі генерала Валерія Залужного.


Як пише WP, суперечки і скарги в рядах військових зазвичай тримаються в таємниці; солдати, які критикують їхнє командування, можуть зазнати покарання. Обговорення бойових втрат вважається державною таємницею, яку політичне керівництво України вважає за краще применшувати, щоб не послабити моральний дух суспільства.

Тим часом президент Зеленський на Донеччині представив військовим нового командувача Об’єднаних сил ЗСУ – генерала Андрія Гнатова.

Нагадаємо, Україна та ЄС підписали угоду про гарантії безпеки, що засвідчує намір Євросоюзу підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE