Politerno > Україна і світ > Зобов’язання уряду – благо для України, моральний обов’язок чи дуля з маком…

Зобов’язання уряду – благо для України, моральний обов’язок чи дуля з маком…

  • 14 Травня, 2017
  • 1659 Переглядів
  • 0

Наша зовнішня і внутрішня політика буде успішною, коли будь-які зобов’язання які ми беремо на себе будуть супроводжуватися цифрами користі для держави, яку ми отримуємо взамін.

Якщо з нашого боку зобов’язання, а з іншого боку туман слів і базікання потенційних вигод, то це вже достатній аргумент для того, щоб не брати на себе ніяких зобов’язань.

Ми повинні привчити себе просити наших партнерів позначати нашу вигоду без пафосної гуманітарної риторики про моральний обов’язок.

З точки зору морального боргу Україна вже зробила для людства досить багато, щоб опинитися в першому рядку моральних націй планети з найвищим почуттям морального обов’язку. Давайте не забувати про це. Бо Україна показала не раз приклад пацифізму і морального обов’язку перед людством, наприклад відмовою від ядерної зброї або закривши Чорнобильську АЕС.

Однак, людство це не особливо оцінило. Тому нам пора б зробити висновки з нашої давньої і недавньої історії. Пора стати конкретніше і прагматічніше.

Пора пам’ятати, що процвітають ті нації, які вміють рахувати і яких в голові калькулятор і два стовпчики. Зліва дебет, а праворуч кредит.

А в залишку моральний обов’язок перед усіма іншими. Коли ви багатою і процвітаючою, то ви можете собі його дозволити, як надлишок сили.

А коли ви в злиднях, то моральний обов’язок перетворюється в фіговий листок, що прикриває власну імпотенцію.

Юрій Романенко

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE