Politerno > Україна і світ > Пам’ятник Богдану Хмельницькому в Чернігові повернули спиною до Москви

Пам’ятник Богдану Хмельницькому в Чернігові повернули спиною до Москви

  • 21 Травня, 2017
  • 1406 Переглядів
  • 0

Автор пам’ятника все життя сподівався, що в незалежній Україні гетьмана обернуть лицем до церкви і спиною до Москви.

Безпосередньо на розворот фігури пам’ятника Богдану Хмельницькому з міського бюджету витратиться менш ніж 14,5 тис. грн. Ці роботи є лише малою частиною загальної реконструкції постаменту пам’ятника, повідомляє ZN.ua

“До цих 14,5 тис. грн увійшли демонтаж фігури пам’ятника, маса якої до 5 тонн, її подальше встановлення, а також зведення і демонтаж будівельних лісів. При демонтажі та  монтажі використовували і важку будівельну техніку – автокран”, – повідомили в міськраді.

Інші роботи з реконструкції пам’ятника включатимуть у себе фактично формування нового фундаменту під наявний постамент, адже зараз неозброєним оком видно, що він трохи нахилився. Тобто основа не може забезпечити пам’ятнику необхідної міцності, і при подальшому пошкодженні не виключено його руйнування. Тому в ході реконструкції передбачено закріплення постаменту за допомогою паль.

Також до реконструкції входять інші реставраційні роботи – до ремонту емблем, хімічного закріплення гіпсу на ліпному декорі і художнього розпису поверхні цього декору. Близько 700 тис. грн – вартість усіх цих робіт загалом.

Нагадаємо, 18 травня будівельники розгорнули на 180 градусів скульптуру українського гетьмана Богдана Хмельницького в однойменному сквері. Тепер гетьман стоїть обличчям до центральної площі міста та П’ятницької церкви.

Скульптура Богдана Хмельницького – це робота відомого скульптора Івана Кавалерідзе. Як відомо, автор цього пам’ятника – відомий чернігівський архітектор Андрій Карнабед.

Він хотів встановити фігуру Хмельницького обличчям до центральної площі міста та П’ятницької церкви, але під час будівництва об’єкта тодішнє партійне керівництво змусило будівельників розгорнути скульптуру в протилежний бік, обличчям до тодішнього обкому партії.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE