Politerno > Україна і світ > Танки в центрі Києва: ветерани АТО та військові експерти розійшлися в думках

Танки в центрі Києва: ветерани АТО та військові експерти розійшлися в думках

  • 28 Травня, 2017
  • 1795 Переглядів
  • 0

Серед українців немає єдиної думки про те, чи потрібно проводити військовий парад до Дня Незалежності

26-ту річницю незалежності Україна відзначить військовим парадом на Хрещатику. Відповідний указ 15 травня підписав президент Петро Порошенко.

Чи доцільно в умовах війни на сході знову витрачати з бюджету мільйони гривень на військову ходу та виведення танків й іншої техніки в центр Києва, і чи потрібен парад самим захисникам України, розбирався “Апостроф“.

Проводити чи ні

Традицію проведення військових парадів до Дня Незалежності відродив у 2014 році Петро Порошенко. За часів каденції Віктора Януковича це свято не відзначалося ходою військ і техніки. Екс-президент-втікач змістив акценти на 9 травня і проводив паради в День перемоги із залученням техніки часів Другої світової війни і солдатів, одягнених у форму того часу.

У цьому році, згідно з розпорядженням президента, за організацію параду та інших заходів до Дня Незалежності буде відповідати Кабмін, який створить організаційний комітет з підготовки до свята.

Однак у суспільстві, навіть серед ветеранів АТО, немає єдиної думки – чи доречний військовий парад у столиці, коли на сході йде реальна війна. “Я впевнений, що парад проводити потрібно. Коли сидиш на передній лінії і знаєш, що в столиці проходить 100 тисяч військ, то відчуваєш підтримку, що, якщо що, резерв у нас є, він підійде, і все буде добре”, – пояснив “Апострофу” боєць 79 аеромобільної бригади Валерій Чибінєєв, який на параді в минулому році отримав звання Героя України.

У свою чергу, ветеран АТО Едмонд Саакян має змішані почуття стосовно військової ходи. “Цей парад одночасно потрібен і ні, й важко сказати, що більше. З одного боку, військовий парад в умовах війни, особливо такої, яку ми ведемо, безсумнівно, потрібен. У нас дуже серйозний противник, і моральний дух як Збройних сил, так і всього населення країни дуже важливий.

А будь-який парад, де демонструється щось нове, сильне, могутнє, безумовно, впливає на моральний дух, – говорить “Апострофу” Саакян. – З іншого боку, армії катастрофічно не вистачає грошей, постачання, і на тлі всього цього проводити парад сумнівно. Краще б гроші, які на нього витратять, були пущені на щось більш корисне. І зробити вибір між двома цими точками зору важко”.

За словами військового психолога Андрія Козинчука, проведення параду дійсно має величезний вплив на моральний стан у Збройних силах. “Парад – це символ і велика відповідальність з боку держави, – пояснює “Апострофу” експерт. – Пригадайте, як на параді вручали Ігорю Гордійчуку звання Героя України.

Це дуже підняло моральний дух в армії. Парад – це символічне підбиття підсумків та постановка завдань на наступний рік, наприклад, ввести в хід техніку, озброєння і обмундирування. Парад проводиться, в першу чергу, не для військових, а для всіх українців”.

Чим пишаємося

Але, якщо відкинути морально-патріотичну сторону питання і звернутися до кошторису подібних військових заходів, то стає очевидно, що українці платять чималі гроші на проведення парадів. Наприклад, військовий парад на День Незалежності в 2014 році, за словами віце-прем’єр-міністра України В’ячеслава Кириленка, обійшовся бюджету в 10 мільйонів гривень.

На цей рік кошторис параду поки ще не розписаний. “До його затвердження ще належить вирішити безліч організаційних питань”, – розповів “Апострофу” речник Міноборони Максим Праута.

Саме питання грошей є головним аргументом противників проведення параду на Хрещатику. Більш того, після затратного Євробачення, на думку військового експерта Олега Жданова, проведення параду – надто дороге задоволення для бюджету.

“У нас є, куди витратити ці гроші. На порядку денному мільйон питань обороноздатності країни: переозброєння армії, її укомплектування, а ми знову проводимо шоу, – заявив у коментарі “Апострофу” Жданов. – Навіть паливо для параду використовується спеціальне, з підвищеним вмістом присадок, для того, щоб машини не зупинялися, а це все величезні гроші.

За великим рахунком, парад – це відмивання грошей. Я сам був учасником першого військового параду в Києві, і я прекрасно знаю, що це божевільне списування грошей”.

Можна заперечити: мовляв, на підняття бойового духу української армії і всієї нації можна і витратитися, але Олег Жданов додає, що в плані новітніх розробок військової техніки Україні особливо нічим похвалитися.

“Що ми хочемо показати? Стару радянську техніку, тільки пофарбовану? З нових зразків немає абсолютно нічого, усе, що ми маємо – модернізоване радянське озброєння. Наприклад, ПТУР “Стугна” – це радянський “Конкурс”, який був прийнятий на озброєння в СРСР в 1974 році.

Подивіться тактико-технічні характеристики “Конкурсу”. Так, він частково модернізований, управляється лазерним променем, але він не бачить через туман, димові завіси. Снаряд “Вільха” для системи РСЗВ “Смерч” – також стара радянська розробка, яку ми втілили в метал. До часу розвалу СРСР вона перебувала на стадії конструкторської документації, а ми втілили її в метал. РСЗВ “Верба” – це бойова частина від БМ-21 “Град”, поставлена на КрАЗ, з новою системою наведення. Вітчизняного немає нічого”, – нарікає військовий експерт.

У той же час заступник директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь вважає, що Україна не повинна нічим дивувати на параді. “А хіба паради проводять для того, щоб показувати нові зразки озброєння?

Нову військову техніку прийнято показувати на спеціалізованих виставках, а мета параду – зовсім інша. Якщо люди воюють, проливають кров за нашу країну, то чому не провести парад?” – резюмував військовий експерт.

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE