Politerno > Україна і світ > Майстер-клас дипломатичного пілотажу від Дональда Трампа, – політолог

Майстер-клас дипломатичного пілотажу від Дональда Трампа, – політолог

  • 19 Червня, 2017
  • 1319 Переглядів
  • 0

Думаю, багато хто звернув увагу на слова глави Держдепу США Рекса Тіллерсона в Сенаті про те, що США не повинні бути прикуті кайданами до Мінських угод. І можливі й інші варіанти угод між Україною і Росією.

Відразу ж заговорили: мовляв, Вашингтон буде пропонувати новий формат переговорів, де виступить офіційним учасником та інше.

Але суть слів Тіллерсона інша.

По-перше, Трамп намагається показати демократам і американському суспільству, що для нього нібито не так важлива “Велика угода” з Путіним. Особливо це важливо напередодні особистої зустрічі Трампа і Путіна в Гамбурзі. Мовляв, Вашингтон по інерції підтримує Мінські угоди, які затвердили ще демократи. Так що, які претензії до Трампа?

По-друге, Вашингтон відразу розбиває будь-які претензії Порошенко, чому саме його змушують виконувати “Мінськ”.
Трамп каже: запропонуйте інший формат домовленостей з Путіним з досягненням результатів Мінських угод – ми підтримаємо. І все – Порошенко навіть нічого сказати, оскільки Путін чітко дав зрозуміти: іншого формату, крім “Мінська”, не буде.

По-третє, США чітко показують Україні, що в них не вийде втягнути США. як офіційного учасника “нормандського формату”. Присутність США буде тільки кулуарною. Хоча і ключовою.

По-четверте, Трамп підстелив собі соломку на випадок, якщо “Велика угода” зірветься – і Мінські угоди перезапустити не вийти. Завжди можна буде сказати: ми відразу скептично ставилися до “Мінську” і пропонували Україні з Росією знайти інший формат припинення війни на Донбасі.

Дмитро Корнійчук

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE