Politerno > Україна і світ > Бурштинова схема. Усі подробиці справи, до якої причетні нардепи Розенблат і Поляков (Відео)

Бурштинова схема. Усі подробиці справи, до якої причетні нардепи Розенблат і Поляков (Відео)

  • 21 Червня, 2017
  • 1844 Переглядів
  • 0

Справа про незаконний видобуток бурштину стала першою агентурною операцією НАБУ, яку бюро проводило з допомогою представників ФБР.

Після гучної грандіозної спецоперації “Бурштин”про справу наче забули. Аж раптом інтерес до неї відродили співробітники НАБУ і САП гучними затриманнями і обвинуваченнями в сторону чинних народних депутатів. Журналістське розслідування провів ТСН.

З чого починалося

Бурштин видобувають у Рівненський та Житомирській областях. Тут усе відбувається у кращих бандитських традиціях – родовища контролюються цілими кланами. Право на контроль над ділянками періодично підтверджувалося під час кривавих сутичок. У всіх робітників, так званих копачів і мийників, є своя “криша”, а для нової людини, щоб зайти у бізнес, спочатку треба сплатити так званий членський внесок, а потім ще за кожен день роботи. Ставки озвучуються у доларах, але й заробітки тут непогані.

Правоохоронці довго ігнорували бурштинову проблему, проте все ж таки вирішили діяти. 4 липня 2016 року співробітники Нацполіції спільно з ГПУ та СБУ провели масштабну спецоперацію “Бурштин”, під час якої було проведено більше сотні обшуків і затримано кількох високопосадовців, зокрема заступника прокурора області Андрія Боровика.

До речі минулого тижня Боровик знайшов мільйон гривень на заставу і вийшов на волю з Лук’янівського СІЗО, де провів майже рік.

Нова хвиля

Як виявилося, розслідуванням незаконного видобутку бурштину рік тому зайнялися і співробітники Національного антикорупційного бюро України. Як повідомив голова НАБУ Артем Ситник, ця справа стала першою агентурною операцією Бюро, яка тепер вилилася у нові затримання та обвинувачення.

19 червня детективи НАБУ Охоронця народного депутата від БПП затримали на хабарі у $ 200 тис. – ЗМІ Охоронця народного депутата від БПП затримали на хабарі у $ 200 тис. – ЗМІ затримали охоронця народного депутата від БПП Борислава Розенблата під час отримання хабара у розмірі $ 200 тис. за вирішення питання з ліцензування видобутку бурштину.

Сам Борислав Розенблат, який у Верховній Раді займається саме питаннями бурштину, спростував обвинувачення: “Йому [охоронцю] всунули якусь сумку і сказали передати мені. Потім з’явилися представники НАБУ. Моя позиція така – це провокація. При чому, планувалася вона давно”.

Під час затримання охоронця Розенблат спілкувався у кафе з жінкою, про яку він сказав, що вона постійно звертається до нього з різними пропозиціями щодо видобутку бурштину.

Крім того, правоохоронці звинувачують у причетності до справи й іншого депутата – Максима Полякова від Народного фронту. А переданий охоронцю Розенблата хабар нібито призначався обом нардепам.

Поляков також відреагував на події, звинувативши сиовиків у намаганні його знищити: “Зараз, я розумію, буде ще дуже багато інших звинувачень і можливих арештів. Але не існує жодної доказової бази, її просто не може існувати. Це політичне замовлення і політична розправа наді мною”.

Злочинна схема

20 червня директор НАБУ Антон Ситник і голова САП Назар Холодницький провели спільний брифінг, під час якого описали злочинну схему, метою якої було узаконити рекультивацію земель у Житомирської області для подальшого видобутку бурштину підприємством-замовником.

Представниця компанії-нерезидента, яка зацікавлена у видобутку бурштину в Україні, запропонувала внести зміни в Податковий та Митний кодекси. Спочатку вона вийшла на зв’язок із депутатом Максимом Поляковим, який своєю чергою звернувся до колеги по парламенту – Борислава Розенблата. Останній є автором законопроекту, що регулює видобуток та експорт бурштину.

Так, до документа були внесені правки, які стосувалися зменшення рентної плати видобутку бурштину з 25% до 5%, звільнення від оподаткування до 2020 року підприємств, які завозять техніку для видобутку бурштину.

За ці зміни було отримано хабар в розмірі 15 тисяч доларів.

У схемі також були задіяні керівник секретаріату міжфракційного об’єднання, помічник одного з депутатів від Радикальної партії та юрист організації “Системні рішення”. Вони отримали 11 тисяч доларів за підготовку необхідних документів.

Розенблат, вирішивши взяти участь у видобутку бурштину, сам звернувся до компанії-нерезидента з проханням-вимогою організації спільного бізнес-проекту: він обіцяв вплив на Держлісове агентство, Укрбурштин та інші органи влади.

“При цьому бурштин мав вивозитися з України за заниженими цінами, а частина дійсного прибутку мала перераховуватися на рахунки компанії, яка розташована в США. За наполяганням Розенблата, її співвласником стала його рідна сестра.

Загальна сума хабара по цьому епізоду складала 285 тисяч доларів, з яких 85 тисяч було передано попередньо охоронцем, який також числився як помічник і консультант народного депутата. А при передачі власне 200 тисяч доларів відбулося затримання”, – зазначив Холодницький.

Загальна сума хабарів, отриманих у справі, перевищує $ 300 тис.

Наразі, за словами Ситника, оголошено про підозри шістьом особам – двом охоронцям нардепа, одному помічникові і трьом представникам міжфракційного депутатського об’єднання “Депутатський контроль”.

Обшуки

20 червня співробітники НАБУ провели обшуки у приміщенні Державного агентства лісових ресурсів. Детективи фотографували документи та вилучили електронні носії. Співробітники НАБУ не повідомили про причини обшуків, проте вони могли шукати документи, пов’язані з наказом про рекультивацію земель. Йдеться про великі лісові господарства, на яких видобувають бурштин.

Також обшуки провели у помічників Розенблата, про що той повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE