Politerno > Україна і світ > Операція “вмиті руки”. Луценко подарував НАБУ голову Довгого

Операція “вмиті руки”. Луценко подарував НАБУ голову Довгого

  • 21 Червня, 2017
  • 1793 Переглядів
  • 0

Розслідування НАБУ виділення земельних ділянок в Києві в 2007-2009 рр. може зачепити багатьох дуже відомих політиків

Неординарну подію аналізувало видання DSnews. Серед усіх фракцій і груп у Верховній Раді найменша – група “Воля народу”. Зараз до неї входять тільки 17 депутатів, однак і при такій кількості вона вважає себе володаркою “золотої акції” в парламенті. Дійсно, без неї не обходяться багато важливих голосування, чому вона і користується прихильністю Банкової.

Одним з найбільш впливових членів цієї групи є Олесь Довгий. Він був обраний до парламенту в 102-му окрузі на Кіровоградщині, проігнорувавши Київ, де його знають і пам’ятають як праву руку мера Леоніда Черновецького. Проте він вхожий на Банкову, довівши їй свою корисність.

Тому дуже неприємним для багатьох у владі стало повідомлення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назара Холодницького про те, що він підписав і направив на підпис генпрокурору Юрію Луценку подання на зняття з Довгого депутатської недоторканності. Таку заяву глава САП зробив 20 червня на спільному брифінгу з директором НАБУ Артемом Ситником.

“Ми вважаємо, що доказів, зібраних для оголошення підозри, досить для внесення зазначеного подання”, – підкреслив Холодницький. Він уточнив, що правоохоронці розслідують кримінальне провадження, відкрите за фактом виділення земельних ділянок в Києві в 2007-2009 рр.

Втім, нічого дивного в такому повороті подій немає. Луценко раніше вже заявляв, що прокуратура активно розслідує земельні оборудки часів Черновецького. Зокрема, в 2007 р Київрада прийняла скандальне рішення про ліквідацію заказника “Жуків острів”, його площа була урізана з 1630 до 196 га. Вилучені землі роздавалися під забудову різним фірмам, близьким до бізнесмена Василя Хмельницького. Тепер ГПУ в судовому порядку намагається їх повернути.

В ті часи, коли в столиці господарювала “молода команда” Черновецького, Луценко був її нещадним критиком і завзятим опонентом. Це ставлення до неї він зберіг дотепер. І, зокрема, особисту неприязнь до Олеся Довгого. Зараз Довгий є фігурантом кримінальної справи за фактом незаконного виділення земельних ділянок на території заказника “Жуків острів”. У разі позбавлення депутатської недоторканності екс-секретарю Київради загрожує притягнення до кримінальної відповідальності за ст. 364 Кримінального кодексу – зловживання владою і службовим становищем.

У січні Довгий увійшов до списку з дев’яти парламентаріїв, декларації яких за клопотанням ГПУ доручили перевірити Державній фіскальній службі. Довгий задекларував активи в гривнях та іноземній валюті в еквіваленті 54,7 млн. ​​грн. Крім того, в 2015 році він придбав корпоративні права ТОВ “КВ Менеджмент” за 15 млн. грн, задекларувавши картини і наручний годинник без вказівки їх вартості. При цьому, як стверджують в ГПУ з посиланням на дані податкової, в 1998-2015 рр. Довгий офіційно заробив тільки 11,8 млн. грн.

Таким чином, прокуратура предметно займається Довгим вже тривалий час. Однак у Луценка були підстави припускати, що на Банковій будуть вмовляти зам’яти розслідування проти нього. Мовляв, він корисний і все таке. І тоді Луценко вирішив умити руки.

“По Довгому минулого тижня надійшло клопотання, генпрокурором визначена підслідність НАБУ у кримінальному виробництві за фактом виділення земельних ділянок в Києві в 2007-2009 рр. Це виробництво розслідувала прокуратура Києва. Оскільки це наша підслідність, ми взяли виробництво”, – повідав Холодницький на брифінгу.

Тобто Луценко передав справу Довгого зі столичної прокуратури в НАБУ, і тепер, якщо Банкова захоче зам’яти справу, їй доведеться звертатися до Ситника, чого вона, можна припускати, не стане робити. Оскільки відносини АП з НАБУ нагадують холодну війну.

Звичайно, зовсім не факт, що парламент дасть згоду на зняття з Довгого недоторканності. Але тут депутатам з правлячої коаліції доведеться враховувати думку киян, багато з яких відчувають пекуче бажання побачити тих, хто дерибанив столичну землю, за гратами.

Для НАБУ, яке раніше не могло похвалитися великими успіхами, справа Довгого – це шикарний подарунок від Луценка. І слідчі бюро повинні віддавати собі звіт в тому, що воно стане для них іспитом на професіоналізм.

Але якщо вони будуть копати щосили, це розслідування неминуче зачепить багатьох політиків і бізнесменів, що мали дуже тісні зв’язки з “молодою командою” Черновецького.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE