Politerno > Україна і світ > Які пільги призначені учасникам АТО

Які пільги призначені учасникам АТО

  • 2 Липня, 2017
  • 2135 Переглядів
  • 0

Військовослужбовці, які мають статус учасника бойових дій (УБД) мають право на пільги для учасників АТО. InfoResist розібрався, які покладаються пільги учасникам АТО і як їх можна отримати.

Щоб отримати пільги від держави, учасник АТО повинен відвідати Соціальний фонд України за місцем прописки. Там видається довідка, яка дозволить отримувати пільги і знижки. Далі слід побувати в кожній інстанції, яка обслуговує платника, і зареєструвати видану довідку.

Пільги учасникам АТО, перелік:

Житлово-комунальні пільги

Чинним законодавством передбачена знижка на вартість оплати користування житлом (квартплата) та комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами). Але є і обмеження: держава надає пільгу тільки на 21 м загальної площі житла на кожну особу, яка має право на знижку. Якщо площа перевищує цей показник, то інші метри доведеться оплачувати в повному розмірі. Ветерани військової служби повинні дотримуватися мінімальної кількості споживання, в іншому випадку пільги будуть скасовані.

Пільги на газ і електрику надаються: військовим, дружинам і дітям військових, іншим членам сім’ї, які проживають на одній території.

Медичні пільги

Учасники бойових дій в зоні АТО можуть розраховувати на отримання медичних пільг, а саме безкоштовні ліки, зубне протезування, щорічне медичне обстеження, санаторно-курортне лікуванням або грошовий еквівалент подібного лікування.

Соціальні пільги

Військові мають право на безкоштовний проїзд у всіх видах міського транспорту, тобто в трамваях, тролейбусах, метро та маршрутках. Учасники АТО звільняються від сплати податків, зборів і мит. Також покладено установку телефону в квартиру зі знижкою в 50%. Абонентська плата нараховується також зі знижкою.

Один раз на рік військові можуть розраховувати на поїздку (туди і назад) на поїзді або літаку в межах України з 50% знижкою. Якщо ж пільга не була використана в минулому році, то в наступному році подібна поїздка стане безкоштовною.

У 2017 році військовим пенсіонерам виплачується допомога в розмірі суми, яка перевищує прожитковий мінімум на 25%. Подібні виплати заміщають офіційну пенсію. Кожен військовий отримує надбавку в розмірі 40 гривень для поліпшення умов життя. А під час бойових дій можна розраховувати і на подвійну виплату за статтями: робота за фахом, стаж, вислуга років, стаж роботи в державній структурі.

Пільги в системі освіти

Пільги для дітей учасників бойових дій передбачають можливість отримання безкоштовної середньої технічної та вищої освіти.

На пільги учасникам АТО можуть розраховувати:

– учасники бойових дій, небезпечних акцій протесту і збройних конфліктів;

– діти військових, які брали участь в антитерористичній операції;

– діти, чиї батьки загинули в процесі оборони суверенності і свободи України;

– діти, які мають державний статус переселенців.

Діти, які не досягли 23-х років, отримують соціальні стипендії, безкоштовні підручники і методичні матеріали, проживання в гуртожитках університетів. А в деяких школах країни вже почали діяти пільги на безкоштовне харчування.

Крім цього, органи місцевого самоврядування можуть встановлювати додаткові пільги для учасників АТО. Так, наприклад учасники АТО, в Києві зможуть отримувати такий соціальний пакет:

– щорічна виплата матеріальної допомоги (2500 гривень);

– покриття витрат на оплату житлово-комунальних послуг учасникам АТО і членам їх сімей (незалежно від надання статусу учасника бойових дій) в залежності від кількості проживаючих:

1 людина – 340 грн;

2 людини – 604 грн;

3 людини – 850 грн;

4 і більше осіб – 1083 грн;

– виплата матеріальної допомоги членам сімей учасника АТО на поховання (2500 гривень);

– компенсація витрат на лікування і протезування.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE