Politerno > Україна і світ > Не кожен слідчий готовий займатись складними злочинами топ-корупціонерів, – Віталій Касько (Відео)

Не кожен слідчий готовий займатись складними злочинами топ-корупціонерів, – Віталій Касько (Відео)

  • 21 Вересня, 2017
  • 1315 Переглядів
  • 0

Справи про незаконний видобуток бурштину – підзвітність Національної поліції. А якщо там уже йдеться про зловживання посадовцями службовим становищем, то це вже компетенція ДБР чи НАБУ. Однак в Україні гучні справи проти високих чиновників розвалюються.

Про це на телеканалі ZIK заявив колишній заступник Генерального прокурора України Віталій Касько.

“У так званій “бурштиновій справі” немає жодного граму бурштину. Фільм, який був у парламенті – завчасно фальсифікований. У мене є оригінал протоколу НАБУ, де вказано, що підчас того, як проти мене фальсифікували справу, я, нібито, займався видобутком і продажом бурштину. Це відверта брехня”, – заявив народний депутат України Максим Поляков.

Мовляв, справи Полякова і Розенблата узагалі не існує, а самого Полякова підозрюють у тому, що “хотів узаконити незаконне”. Адже, на його думку, на видобутку сонячного каменю заробляють мільярди коштів, нічого не сплачуючи державі. Захищає ж ділків саме НАБУ.

“Та немає жодної кримінальної справи по бюро – є псевдоантикорупціонери, які це “кришують”. Адже сьогодні бурштин видобувають незаконно, однак по цьому немає кримінальних справ. І Ситник про це знає”, – зазначив Поляков.

Та голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін заперечив аргументи Полякова. Мовляв у фільмі, “який бачила всі Україна”, видно, як НАБУ вилучає кілька десятків кілограмів бурштину, завезеного в Київ за нелегальною схемою.

“Тобто, бурштин там таки був”, – підкреслив антикорупціонер.

Окрім того, він наголосив: за відсутність кримінальних проваджень по незаконному видобутку бурштину відповідає якраз Національна поліція, адже ці справи – у її підслідності.

“А чиє міністерство у нас керує Нацполіцією? Члена вашої політичної сили пана Авакова”, – дорікнув Полякову Шабунін.

У свою чергу колишній заступник Генпрокурора України Віталій Касько погодився: питання про незаконний видобуток бурштину справді належить до компетенції Національної поліції.

“Якщо ж йдеться про зловживання службовим становищем посадових осіб, які “дахують” це, то тут усе залежить від рівня чиновників. Коли це низький рівень, то тут підслідність Державного бюро розслідувань, а якщо це топ-рівень, то вже підслідність НАБУ”, – пояснив Касько.

Разом із тим він зазначив: існує ціла низка причин того, що в українців складається враження, ніби багато гучних справ, де фігурують високопосадовців, шиті білими нитками.

“Зокрема, такі справи можуть бути зініційованими із певних політичних мотивів. За відсутності фактичних підстав дуже важко щось придумати і тому такі звинувачення виглядають дуже необгрунтованими”, – розповів Касько.

Є й справи, де фатальною для них стає непрофесійність органу досудового розслідування.

“Адже, на жаль, далеко не всі слідчі готові розслідувати складні злочини про топ-корупцію чи складні економічні правопорушення. Та й десь, на жаль, ці справи не доходять до суду саме через корупцію. Тож причини тут можуть бути найбільш різноманітні”, – зазначив Віталій Касько.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE