Politerno > Україна і світ > До Верховної Ради поданий проект закону про імпічмент президента

До Верховної Ради поданий проект закону про імпічмент президента

  • 1 Листопада, 2017
  • 1575 Переглядів
  • 0

У Верховній Раді зареєстрований проект закону №7248 “Про президента України та порядок припинення його повноважень”.

Як повідомив “Слову і Ділу” автор законопроекту, народний депутат Юрій Дерев’янко, документ “виписує принципи діяльності такого конституційного органу, як президент України, а також процедуру імпічменту глави держави”.

“Президент України – такий самий конституційний орган, інститут влади, як уряд, суди та інші. Принципи діяльності кожного виписані у відповідному законі – законі про Кабмін, законі про регламент Верховної Ради тощо. На жаль, на двадцять другому році існування Конституції України в нас немає закону про президента України”, – зазначив народний депутат.

Як відомо, що порядок імпічменту президента виписаний у ст. 111 Конституції України. Так, президент може бути усунений із посади Верховною Радою України в разі вчинення ним державної зради або іншого злочину. Питання про усунення президента з посади в порядку імпічменту ініціюється більшістю від конституційного складу парламенту. Для проведення розслідування Верховна Рада створює спеціальну тимчасову слідчу комісію, до складу якої включаються спеціальний прокурор і спеціальні слідчі. Рішення про усунення президента в порядку імпічменту ухвалюється трьома чвертями складу Верховної Ради після отримання висновку Конституційного суду (про дотримання процедури) та Верховного суду (про наявність ознак державної зради або іншого злочину в діях президента).

За словами Юрія Дерев’янка, в законопроекті, серед іншого, виписані порядок припинення повноважень президента у випадках, передбачених Конституцією.

“Виписані повноваження й порядок роботи спеціальної слідчої комісії, повноваження спеціального прокурора, спеціальних слідчих. Абсолютно всі етапи відсторонення президента передбачені Конституцією, ретельно й чітко виписані”, – сказав Дерев’янко.

На думку народного депутата, як правило, президенти, що мають необмежені повноваження, починають зловживати своїм становищем.

“Тому, якби такий закон був ухвалений вчасно, можливо, в нас не було б двох революцій”, – підсумував він.

Текст законопроекту на сайті Верховної Ради поки відсутній.

Раніше в пропрезидентській фракції в парламенті заявили, що не проти створення законопроекту про імпічмент президента, але не під тиском вулиці.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE