Politerno > Україна і світ > Ситник на комітеті ВР розповів про схему “рюкзаків Авакова” (Фото – Інфографіка)

Ситник на комітеті ВР розповів про схему “рюкзаків Авакова” (Фото – Інфографіка)

  • 4 Листопада, 2017
  • 1422 Переглядів
  • 0

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) на схемі показало розтрату бюджетних коштів під час закупівлі рюкзаків для потреб МВС, в участі у якій підозрюється син міністра МВС Арсена Авакова Олександр.

Відповідна інфографіка опублікована на сайті НАБУ.

Глава НАБУ Артем Ситник під час засідання Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції розкрив деталі схеми при закупівлі рюкзаків для потреб МВС, що завдало державі понад 14,5 млн грн збитку, і заявив, що антикорупційне відомство має вичерпну доказову базу у цій справі.

“Так, за версією слідства, озвученою директором НАБУ, восени 2014 року приватна особа А., користуючись особистими відносинами з заступником міністра внутрішніх справ, виступила організатором закупівлі рюкзаків для потреб солдатів Національної гвардії.

“Це при тому, що в той момент на складах МВС вже знаходиться 2000 невикористаних рюкзаків. Організатор домовився про виготовлення рюкзаків з підприємцем Л., який в свою чергу знайшов ТОВ з ознаками фіктивності для участі в переговорній процедурі закупівлі з МВС. Завдяки зв’язкам підозрюваного А. це ТОВ отримало контракт на поставку 5000 рюкзаків за ціною 2899 грн за одиницю”, – пояснив Ситник.

Відзначається, що до контракту додавався перелік вимог до рюкзаків щодо розміру, тканини, кишень, клапанів, ортопедичних властивостей тощо.

“ТОВ, яке отримало контракт, за фактом існувало лише для обміну документами. Насправді рюкзаки шили кустарним способом кілька приватних підприємців, а також підприємства пенітенціарної системи. У березні-травні 2015 року приватний підприємець Л. фактично поставив в МВС 5000 рюкзаків, які за документами нібито надійшли від ТОВ. МВС взяло рюкзаки та сплатило ТОВ майже 14,5 мільйона гривень, які згодом через низку фіктивних підприємств були конвертовані в готівкові кошти. В результаті МВС із запізненням отримало неякісну продукцію, яка не відповідає вимогам, встановленим самим Міністерством, витративши при цьому 14,5 млн грн бюджетних коштів”.

Ситник висловив переконання, що “справа рюкзаків” не складна з точки зору доказів і матиме перспективу в суді, якщо рішення буде приймати незаангажований суддя, на якого не буде чинитися тиск.

Як відомо, 31 жовтня НАБУ затримало сина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова – Олександра, екс-заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря і керівника IТ-компанії “Turboseo” Володимира Литвина в рамках розслідування справи про розтрату 14 млн грн при закупівлі рюкзаків для Нацгвардії.

Солом’янський суд Києва прийняв до уваги вимоги прокурорів щодо п’ятимільйонної застави і носіння електронного браслета для сина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Олександра, але задовольнив їх частково і відпустив його під особисте зобов’язання. Слідом за сином Авакова суд відпустив і екс-заступника глави МВС Чеботаря

Як повідомлялось, після суду син Авакова приїхав в МВС і пробув там до глибокої ночі.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE