Politerno > Україна і світ > КС Молдови тимчасово усунув Додона з посади президента

КС Молдови тимчасово усунув Додона з посади президента

  • 2 Січня, 2018
  • 1443 Переглядів
  • 0

Конституційний суд Молдови тимчасово припинив повноваження президента країни Ігоря Додона у зв’язку з тим, що Додон відмовився затвердити повторно висунутих прем’єром кандидатів на пости міністрів і віце-прем’єрів.

Таке рішення Конституційний суд схвалив у вівторок на вимогу депутатів від правлячої коаліції, повідомляє УП з посиланням на молдовське видання NewsMaker.

За рішенням суду замість Додона кандидатів тепер затвердить тимчасово виконуючий обов’язки президента – спікер парламенту або прем’єр-міністр.

Додон відмовився схвалювати кандидатури урядовців, оскільки на його погляд кандидати раніше скомпроментували себе. Суд визнав претензії Додона недостатньо обґрунтованими. У своєму остаточному рішенні суд визнав повторну відмову Додона затверджувати нових міністрів і віце-прем’єрів порушенням його конституційних обов’язків.

Додон заявив, що рішення Конституційного суду – за межами здорового глузду.

“Суд зайвий раз підтвердив свій імідж слухняного політичного інструменту, а не конституційного органу. Це ганебне і зухвале падіння для держави, яка претендує на роль демократичної”, – прокоментував Додон на своєму Facebook.

Нагадаємо, за такою ж процедурою в обхід Додона вже було призначено міністра оборони Євгенія Струзу. Його кандидатуру Додон перед цим відхиляв двічі.

Як повідомлялось, у столиці Молдови у вересні пройшов організований опозиційними політиками мітинг на підтримку скасування прийнятого влітку закону про перехід до змішаної системи парламентських виборів.

Також учасники акції протесту в Кишеневі вимагали заборонити в’їзд у країни Європейського союзу президенту Молдови Ігорю Додону та олігарху Владу Плахотнюку, а також заарештувати їхні рахунки.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE