Politerno > Україна і світ > Стокгольмський арбітраж розвіяв міфи про “кабальні” газові контракти, визнавши їх вигідними для України – Власенко

Стокгольмський арбітраж розвіяв міфи про “кабальні” газові контракти, визнавши їх вигідними для України – Власенко

  • 12 Березня, 2018
  • 1537 Переглядів
  • 0

Стокгольмський арбітраж розвіяв міфи про газові контракти Юлії Тимошенко, визнавши їх вигідними для України.

Про це заявив народний депутат від фракції «Батьківщина» Сергій Власенко на брифінгу за підсумками засідання Погоджувальної ради лідерів парламентських фракцій та комітетів.

За його словами, у Стокгольмському арбітражу не сидять прихильники чи противники України, «там сидять юристи, які ухвалюють рішення, базуючись на документах, а не на політичних гаслах».

Так, рішення щодо обох газових контрактів (контракт про купівлю-продаж та про транспортування газу) ухвалювалось якраз на підставі газових контрактів 2009 року, зауважив він.

«За рішенням по контракту на транзит газу Стокгольмський арбітраж примусив РФ виконати вимоги цього документу і доплатити 4,6 млрд дол., які РФ не доплачувала впродовж 2011-2017 років», – пояснив політик.

Депутат від «Батьківщини» також зауважив, що Стокгольмський арбітраж за контрактом  купівлі-продажу газу відхилив абсолютно необґрунтовані та непродумані вимоги Росії, які не базуються на цих контрактах.

«Багато розповідали, що газові контракти «кабальні» та невигідні для України. А чому ж тоді їх не розірвали? Очевидно тому, що вони не вигідні РФ, яка сьогодні ініціює їх розірвання», – наголосив Сергій Власенко.

Однак, за словами парламентарія, той факт, що минулого тижня Петро Порошенко відмовився розривати контракти 2009 року вкотре свідчить про те, що вони були правильними і підписаними на користь України.

«Думаю, що було би чесно Петру Порошенко вийти й публічно подякувати Юлії Тимошенко за підписання цих контрактів, які принесли сьогодні в український бюджет мільярди гривень. Ця ситуація ще раз підтверджує, що весь бруд, який лився на лідера «Батьківщини» усі ці роки, був штучно зманіпульованим.», – заявив депутат від «Батьківщини».

Коментуючи закиди про те, що за контрактом купівлі-продажу була переплата, Сергій Власенко відповів, що за цю переплату несе відповідальність особисто Петро Порошенко, який в 2011-2014 роках якраз був міністром економіки.

«Я би радив всім, хто говорить про переплату, звертатися до міністра економіки уряду Януковича Петра Порошенко, оскільки саме Мінекономіки відповідає за формування цін, зокрема й на газовому ринку», – підсумував Власенко.

Як повідомлялось, 22 грудня минулого року Стокгольмський арбітраж ухвалив остаточне рішення щодо першого контракту – на постачання газу.

Юлія Тимошенко тоді зазначила, що Україна перемогла Росію у Стокгольмському арбітражному суді саме завдяки умовам газового контракту 2009 року.

Читайте також: Умови газового контракту, як дбайлива пастка для “Газпрому” від Тимошенко

або Власенко щодо рішення арбітражу: “Коболєв, агов, а де слова подяки на адресу Юлії Тимошенко?”

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE