Politerno > Тернопільщина > За Надала уже знищено або планується знищити майже 60 га зелених насаджень – це дорівнює площі парку “Топільче”

За Надала уже знищено або планується знищити майже 60 га зелених насаджень – це дорівнює площі парку “Топільче”

  • 17 Квітня, 2018
  • 1521 Переглядів
  • 0

Уже кілька років Тернополяни борються проти забудови парку Національного Відродження. Однак бажання чиновників та більшості депутатів захопити частину цього парку і решту зелених зон міста є поки-що непереборним.

Основною ціллю голови та призначених ним чиновників є усунення самих тернополян від контролю та впливу на прийняття рішень щодо громадського майна. Засобом досягнення мети є впровадження корупційних схем через зловживання службовим становищем чиновниками, які широко застосовують обман та дезінформацію громади завдяки приховуванню публічної інформації або заперечення уже виявлених фактів.

Щодо конкретної забудови парку Національного Відродження, то почалось усе з приходом до влади С.В. Надала. Саме ним було підписано, а депутатами прийнято 20 грудня 2012 р. рішення стосовно відведення ділянки під будівництво готелю із закладом громадського харчування. Такі рішення щодо забудови зелених зон є уже характерними для Сергія Віталійовича, бо у зоні міських парків, бульварів (містобудівна документація – зонінг 2006 р.) взагалі не дозволено будівництво ГОТЕЛІВ, а підприємства громадського харчування можуть бути тільки не капітальними і відкритими. У разі виникнення ініціативи побудувати капітальні кафе, ресторан чи бар необхідно провести громадські слухання.

Як уже традиційно для скандальних забудов у Тернополі чиновники та й сам голова стверджують, що порушень немає, нібито у цьому випадку ділянку депутати вивели за межі парку. Однак таке пояснення є черговим обманом, тому що межа парку не має відношення до розміру зеленої зони, яку громада не міняла (потрібні були б нові громадські слухання, зміни у містобудівну документацію та відповідне рішення міської ради).

Проте саме громадських слухань цей міський голова боїться більше, ніж кримінальної відповідальності за обман громади. Але уже в 2014 р. інститут «Діпромісто», незаконно, всупереч генплану Тернополя, вимогам державних будівельних норм та Законів України, частину зеленої зони загального користування змінив на торгівельну зону! Обґрунтуванням таких порушень, на думку інституту, є саме це підписане мером у 2012 р. рішення, хоча воно і незаконне.

Утім активні та масові протести громади, та й не відповідність намірів забудовника дозволеним видам забудови у парку знову змусили внести зміни в містобудівну документацію. Чомусь назва об’єкту ресторан з готелем (а не готель із закладом громадського харчування), що ніби дозволено у зоні Г-6, не підходила реальним намірам невідомих поки що громаді зацікавлених осіб.

У 2017 р., без проведення громадських слухань (протокол, дата проведення, перелік присутніх та їх підписи відсутні) погоджувальна комісія, призначена виконавчим комітетом, головою якого є С.В. Надал, проголосувала за зміну зони Г-6 на спортивно-розважальну. Тут слід зазначити, що спортивно-розважальних зон немає у зонінгу, але основне, що голова комісії В.О. Остапчук сказала, що готелю не буде. Дивіться відеозапис. Сама комісія, згідно з рішенням виконавчого комітету складалась із значної кількості осіб, котрі голосували, тобто погоджували свої об’єкти або були пов’язані інтересами з ними. Корупція та конфлікт інтересів очевидні, а тому результат був передбачуваний.

Зараз, згідно інформаційного стенду в зеленій зоні намагаються будувати соціально-спортивний центр. Але чи відноситься цей будинок до фізкультурно-спортивних комплексів чи все таки, згідно переліку приміщень це готелі, мотелі, кемпінги та інші засоби тимчасового розміщення (проживання) зрозуміти неможливо. Проте соціально-спортивних центрів немає у жодних видах забудови, які дозволені у цій зоні.

Чому досі головний інспектор будівельного нагляду не скасував надані містобудівні умови за невідповідність містобудівній документації, як це вимагає ст. 29 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» питання риторичне, адже він «ходить» під Надалом. Саме тому влада і нахабніє в знищенні Тернополя, перетворюючи його в село, такий собі приватний фільварок з німими кріпаками в безнадії. Слід зазначити, що за час діяльності цього мера, уже знищено або планується до знищення майже 60 га зелених насаджень загального користування а це дорівнює площі найбільшого міського парку «Топільче». І черговими змінами, які хочуть затвердити 20.04.2018 р., під знищення мають попасти нові площі зелених зон.

ДемАльянс Тернопіль.

Читайте по темі:

“ВРЯТУЙ ПАРК!” – активісти проведуть масштабну акцію на Театральному майдані

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE