Politerno > Україна і світ > Міжнародна слідча група Bellingcat викрила причетного до збиття MH17 офіцера ГРУ РФ

Міжнародна слідча група Bellingcat викрила причетного до збиття MH17 офіцера ГРУ РФ

  • 25 Травня, 2018
  • 1231 Переглядів
  • 0

Міжнародна незалежна слідча група Bellingcat встановила, що до збиття літака рейсу MH17 на Донбасі у 2014 році причетний офіцер Головного розвідуправління Росії Андрій Іванніков.

Про це повідомляють у п’ятницю в Twitter журналісти в Гаазі, де проходить прес-конференція Bellingcat, присвячена новому розслідуванню у справі катастрофи лайнера MH17.

“Російський офіцер ГРУ Олег Іванніков ідентифікований як підозрюваний у справі MH17. Нове розслідування Bellingcat з дуже високою впевненістю доводить, що “Андрій Іванович” або “Оріон”, який, як показало голландське слідство, був зацікавлений у збитті MH17, є росіянином Олегом Іванніковим”, – пише європейський журналіст “Радіо Свобода” Крістофер Міллер.

За його словами, незалежні слідчі розповіли, що Іванніков був офіцером ГРУ Генштабу Міноборони РФ, щонайменше, до вересня 2017 року. Його направили до України у першій половині 2014 року, де військовий лишався до початку 2015-го.

“Під час виконання свого таємного завдання він координував і контролював військову діяльність російських бойовиків, проросійських сепаратистів та бійців приватної армії групи Вагнера”, – розповідає Міллер.

Кореспондент “Русской службы Би-би-си” Юрій Вендік повідомляє з прес-конференції, що Bellingcat ідентифікувала “персонажа з позивним “Оріон” з перехоплень СБУ”.

“Він був замішаний у транспортуванні Бука на територію України і назад до Росії. Це офіцер ГРУ”, – пише журналіст.

За його словами, “Оріон” – це офіцер ГРУ Олег Володимирович Іванніков (“Андрій Іванович”), і він командував арміями “ЛНР” і Вагнера.

Водночас російське видання-розслідувач The Insider з’ясувало, що Іванніков – діючий генерал ГРУ і є не тільки головним фігурантом у справі про збитий “Боїнг”, а й раніше був “міністром оборони” в сепаратистському “уряді” Південної Осетії.

За словами Вендіка, Bellingcat “вирахував” Іваннікова за відкритими базами номерів.

“Потім подзвонили – і самі почули цей високий голос з перехоплень. А ще знайшли онлайн-замовлення з цього номера на адресу штаб-квартири ГРУ”, – каже він.

Як повідомлялося, уряди Нідерландів й Австралії покладають на Росію відповідальність за збиття малайзійського “Боїнга” над Донецькою областю в 2014 році.

24 травня міжнародна Спільна слідча група з розслідування збиття малайзійського “Боїнга” оголосила, що той був збитий зенітно-ракетним комплексом “Бук” з 53-ї бригади ППО ЗС РФ, що базується в російському місті Курськ.

Крім того, було оприлюднено відео маршруту того “Бука”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE