Politerno > Україна і світ > В ООН закликали зупинити напади на ромів в Україні і виплатити постраждалим компенсації

В ООН закликали зупинити напади на ромів в Україні і виплатити постраждалим компенсації

  • 30 Липня, 2018
  • 1250 Переглядів
  • 0

Україна повинна вжити негайних заходів, щоб зупинити явне “систематичне переслідування” ромів, які зазнали ряд насильницьких нападів.

Про це йдеться в офіційній заяві експертів ООН в області прав людини.

“Ми рішуче засуджуємо ці огидні акти залякування і насильства по відношенню до членів ромської нацменшини в Україні. Ми також серйозно стурбовані зростаючою ненавистю і насильством за ознакою раси щодо цієї громади і, зокрема, щодо найбільш уразливих його представників, дітей та жінок”, – заявили експерти ООН.

Як вказують експерти, напади почалися в квітні 2018 року і відбувалися членами екстремістських ультраправих угруповань. Напади відбувалися в тому числі на жінок і дітей в різних регіонах країни, включаючи Київ, а також Харків, Тернопіль та Львів.

Читайте по темі: Напад на ромів у Львові: у США шоковані, а СБУ знайшла російський слід

Поселення ромів підпалювали, а жителі піддавалися залякуванням, нападам і були змушені покинути свої будинки. Повідомляється, що злочинці є членами ультраправих націоналістичних угруповань, таких як “С14” і “Національні длружини”.

В результаті нападу в Львові одна людина загинула від ножових поранень і четверо інших отримали поранення. У селищі Велика Березовиця в Тернопільському районі ромів обстріляли, також вони піддалися залякуванням і нападам. Більшу частину з присутніх там становили діти.

Серед жертв нападів також виявився адвокат, який працював у справі про насильство щодо ромів. Місцевий прокурор і троє людей в масках увірвалися в його офіс, погрожували йому намагаючись змусити його припинити працювати над цією справою.

“Ці напади – свідоцтво систематичного переслідування ромів в Україні, що викликає занепокоєння, яке загострюється розпалюванням ворожості і стигматизації. Політична і економічна ситуація в країні цьому сприяє”, – заявили експерти ООН.

“Ми засуджуємо відсутність ефективних заходів захисту представників нацменшини ромів від подібних дій з боку української влади і, зокрема, державної та місцевої поліції. Ми також стурбовані заявами про панівну атмосферу безкарності і відсутності підзвітності без ретельного та неупередженого розслідування подібних злочинних дій.

Читайте по темі: В Одесі націоналісти провели ксенофобську акцію проти ромів

“Важливо, щоб подібні злочини на грунті ненависті і на расовому ґрунті були об’єктом ефективного судового переслідування з урахуванням додаткових обтяжуючих обставин у вигляді “расової, національної та релігійної ненависті і ворожнечі” замість того, щоб просто вважатися” хуліганством”.

“Насильницькі виселення, викликані руйнуванням і спалюванням будинків, є грубими порушеннями прав людини і повинні ретельно розслідуватися з подальшим кримінальним переслідуванням”, – додали експерти.

Також експерти ООН відзначили, що міністр внутрішніх справ і Уповноважений Верховної Ради України з прав людини публічно засудили ці напади.

“Ми закликаємо владу України вжити належних заходів для виконання своїх міжнародних зобов’язань в галузі прав людини, в тому числі щодо захисту прав осіб, які належать до національних, етнічних, релігійних та мовних меншин. Вони повинні розслідувати всі напади щодо ромів і надати компенсацію за весь понесений збиток, включаючи адекватну компенсацію для постраждалих. Ті, хто втратили свої будинки і майна під час нападів, повинні отримати безпечні і надійні альтернативи цього житла від влади до тих пір, поки не буде надана належна компенсація”.

“Ми вважаємо, що необхідні координовані і постійні дії для попередження таких нападів, забезпечення правосуддя і припинення безкарності”, – вважають експерти, які обіцяють продовжити стежити за розвитком ситуації.

Читайте по темі: На проекти “С14” та “Свободи” виділили понад мільйон з бюджету

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE