Politerno > Україна і світ > НАБУ оприлюднило подробиці справи про розкрадання в “Держінвестпроекті”

НАБУ оприлюднило подробиці справи про розкрадання в “Держінвестпроекті”

  • 1 Серпня, 2018
  • 1129 Переглядів
  • 0

НАБУ завершило розслідування стосовно 8 осіб, підозрюваних у заволодінні 259,2 млн гривень, призначених для реалізації низки національних проектів. За вкрадені кошти, зокрема, було придбано гвинтокрил та літак.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

Детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили  про завершення розслідування восьми особам, підозрюваним у заволодінні 259,2 млн грн, призначених для реалізації низки національних проектів.

26 липня 2018 року їм та стороні захисту відкрито матеріали кримінального провадження для ознайомлення.

Як уточнює НАБУ, йдеться про екс-заступника голови “Держінвестпроекту”, який також обіймав посаду радника директора ДП “Державна інвестиційна компанія”; колишнього працівника “Держінвестпроекту”; колишнього директора ДП “Державна інвестиційна компанія”; трьох директорів приватних підприємств із ознаками фіктивності; двоюрідного брата екс-голови “Держінвестпроекту”; колишнього водія, помічника екс-голови “Держінвестпроекту”.

Дії кожного з них кваліфіковано за ч.1 ст.255, ч.4 ст.28, ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України (“Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем”).

“Після завершення ознайомлення з матеріалами справи стосовно зазначених восьми осіб буде складений обвинувальний акт для подальшого скерування до суду”, – зазначили в бюро.

Стосовно ще двох осіб — одного колишнього працівника “Держінвестпроекту” та рідного брата екс-голови — досудове розслідування продовжено.

За даними слідства, у 2012 році з державного бюджету України виділили понад 500 млн грн для реалізації низки національних проектів. Зокрема, йдеться про проекти “Якісна вода”, що передбачав встановлення в найбільших містах України автоматів із розливу питної води, та “Олімпійська надія-2022”, за яким мали бути зведені інфраструктурні об’єкти для проведення зимових олімпійських ігор в Україні. Ці ініціативи так і не реалізували, а кошти — розікрали.

Частину асигнувань, виділених із державного бюджету, перераховано підприємствам, підконтрольним колишнім керівникам Держінвестпроекту, а в подальшому — скеровано на рахунки підприємств-нерезидентів у банківських установах Латвійської Республіки.

Згодом, як встановило слідство, гроші вивели на рахунок компанії, підконтрольної двоюрідному брату колишнього голови “Держінвестпроекту”. Ними сплачено за гвинтокрил “Robinson R44” та літак “Viper SD 4”, якими користувався колишній керівник “Держінвестпроекту”.

Досудове розслідування за наведеними фактами детективи НАБУ розпочали у жовтні 2016 року після передачі відповідних матеріалів від Головного слідчого управління Національної поліції України.

Держінвестпроект у 2012-2014 роках очолював Владислав Каськів. У 2012 році Каськів підписав угоду на 1 млрд доларів з іспанською кампанією Gas Natural щодо інвестицій в LNG-термінал в Україні. Пізніше іспанська сторона заявила, що не знає людину, яка від їхнього імені підписала контракт. З’ясувалося, що цю людину звуть Хорді Сарда Бонвехі і він є лижним інструктором.

Каськів залишив територію України, однак у листопаді 2017 року його екстрадували з Панами, а Печерський райсуд за клопотанням ГПУ обрав йому запобіжний захід у вигляді арешту із можливістю внесення застави.

Каськіва звільнили у залі суду, впродовж 5 днів він мав сплатити заставу 160 тисяч. Вказану суму вніс юрист Віктор Єрмолаєв. Також повідомлялося, що Каськів відшкодував державі ще до рішення суду майже 7,5 мільйонів гривень збитку.  Цю суму вніс батько екс-депутата Євгена Суслова, власник фермерського господарства Іван Суслов.

ГПУ оскаржувала рішення Печерського райсуду щодо Каськіва.

У грудні 2017 р. детективи НАБУ затримали чотирьох осіб у справі про розкрадання коштів Держінвестпроекту.  У березні 2018-го детективи НАБУ встановили сьомого ймовірного учасника корупційної схеми з розкрадання коштів Держінвестпроекту, ним виявився директор ТОВ “Боржава резорт”.

Наприкінці червня, у рамках кримінального провадження про розкрадання 259,2 мільйона гривень Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України, детективи НАБУ затримали двоюрідного брата колишнього голови Держінвестпроекту.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE