Politerno > Україна і світ > Справа розкрадання коштів “Держінвестпроекту”: НАБУ затримало двоюрідного брата Каськіва

Справа розкрадання коштів “Держінвестпроекту”: НАБУ затримало двоюрідного брата Каськіва

  • 23 Червня, 2018
  • 1591 Переглядів
  • 0

У рамках кримінального провадження про розкрадання 259,2 мільйона гривень Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України детективи НАБУ затримали двоюрідного брата колишнього голови Держінвестпроекту.

Про це розповіли в прес-службі НАБУ.

За інформацією журналіста, йдеться про двоюрідного брата екс-голови Держінвестпроекту Владислава Каськіва Олександра Матковського.

«21 червня детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП затримали восьмого учасника корупційної схеми з заволодіння 259,2 мільйона гривень, що призначалися для реалізації низки національних проектів. Цього ж дня цій особі, яка виявилася двоюрідним братом колишнього голови Держінвестпроекту, повідомлено про підозру у скоєнні злочину, кваліфікованого за частиною 3 статті 27, частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу України», – зазначили в Бюро.

Також у НАБУ заявили, що повідомили про підозру рідному брату Владислава Каськіва Олександру.

«Крім того, 21 червня 2018 року про підозру в скоєнні злочину за аналогічними статтями повідомлено іншому близькому родичу екс-голови Держінвестпроекту (рідному брату). Оскільки ця особа наразі перебуває поза межами України, про підозру повідомлено в спосіб, передбачений частиною 1 статті 278 Кримінального процесуального кодексу», – додали в відомстві.

У НАБУ  нагадали, що у 2012 році з держбюджету понад 500 млн грн виділили для реалізації низки нацпроектів, зокрема “Якісна вода”, що передбачав встановлення в найбільших містах України автоматів із розливу питної води та  “Олімпійська надія-2022”, за яким мали бути зведені інфраструктурні об’єкти для проведення зимових олімпійських ігор в Україні. Через заволодіння впродовж 2012-2014 років 259,2 млн грн із виділених 500 млн грн зазначені проекти так і не були реалізовані, заявили у НАБУ.

За версією слідства, призначені для реалізації національних проектів кошти ДП “Державна інвестиційна компанія”, що входило до сфери контролю “Держінвестпроекту”, під виглядом укладення договорів позики перевело на рахунки компаній, підконтрольних службовим особам “Держінвестпроекту” та ДП “Державна інвестиційна компанія”. Після цього бюджетні кошти перенаправили на рахунки афілійованих із ними підприємств-нерезидентів, зареєстрованих на території Республіки Кіпр. У подальшому учасники корупційної схеми розподілили кошти між собою.

У вчиненні кримінального правопорушення підозрюють 9 осіб; крім двох осіб, яким повідомлено про підозру, йдеться про екс-заступника голови “Держінвестпроекту”, який також був радником директора ДП “Державна інвестиційна компанія”; екс-працівника “Держінвестпроекту”; екс-директора та працівника ДП “Державна інвестиційна компанія” та 3 директорів приватних підприємств з ознаками фіктивності.

Дії підозрюваних кваліфіковані за ч.5 ст.191 КК (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Держінвестпроект у 2012-2014 роках очолював Владислав Каськів.  У 2012 році Каськів підписав угоду на 1 млрд доларів з іспанською кампанією Gas Natural щодо інвестицій в LNG-термінал в Україні. Пізніше іспанська сторона заявила, що не знає людину, яка від їхнього імені підписала контракт. З’ясувалося, що цю людину звуть Хорді Сарда Бонвехі і він є лижним інструктором.

Каськів залишив територію України, однак у листопаді 2017 року його екстрадували з Панами, а Печерський райсуд за клопотанням ГПУ обрав йому запобіжний захід у вигляді арешту із можливістю внесення застави.

Каськіва звільнили у залі суду, впродовж 5 днів він мав сплатити заставу 160 тисяч. Вказану суму вніс юрист Віктор Єрмолаєв. Також повідомлялося, що Каськів відшкодував державі ще до рішення суду майже 7,5 мільйонів гривень збитку.  Цю суму вніс батько екс-депутата Євгена Суслова, власник фермерського господарства Іван Суслов.

ГПУ оскаржувала рішення Печерського райсуду щодо Каськіва.

У грудні 2017 р. детективи НАБУ затримали чотирьох осіб у справі про розкрадання коштів Держінвестпроекту.  У березні 2018-го детективи НАБУ встановили сьомого ймовірного учасника корупційної схеми з розкрадання коштів Держінвестпроекту, ним виявився директор ТОВ “Боржава резорт”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE