Politerno > Україна і світ > У суді оскаржили закриття справи про відпочинок Гонтаревої на Мальдівах

У суді оскаржили закриття справи про відпочинок Гонтаревої на Мальдівах

  • 3 Серпня, 2018
  • 1370 Переглядів
  • 0

Суд скасував постанову детектива НАБУ про закриття кримінального провадження про можливе декларування недостовірної інформації екс-головою НБУ Валерією Гонтаревою.

Таке рішення ухвалила колегія суддів Апеляційного суду міста Києва за результатами розгляду скарги заявника в кримінальному провадженні, повідомляє «Слово і Діло».

Апелянт вказував, що детектив закрив провадження не провівши повноцінне розслідування, таким чином грубо порушивши вимоги чинного КПК щодо всебічного, повного та неупередженого дослідження обставин кримінального провадження. За його словами, в Бюро провели одну слідчу дію, а саме огляд інформації в інтернеті про наявність публікацій про відпочинок Гонтаревої на Мальдівах, за результатами якої встановлено, що вартість відпочинку в обраному готелі тривалістю 6 днів може коштувати понад 706 тисяч гривень. Однак отримана інформація не перевірена належним чином і досудовим розслідуванням не встановлена ​​фактична сума витрат екс-голови НАБУ на відпочинок у липні 2016 року.

Також, за словами апелянта, детективи не проводили допитів у цій справі, в тому числі заявника. Скаржник вказав, що в Бюро обмежилися лише двома проведеними заходами забезпечення кримінального провадження: тимчасовий доступ до речей і документів та отриманням інформації на два запити в порядку ст. 93 КПК України. Але запитувана інформація була отримана детективом не в повному обсязі, а в іншому разі не була отримана взагалі. Так у відповіді на запит МАУ вказало, що Гонтарева разом із сім’єю квитки на авіарейс не купувала й авіапереліт за вказаним у запиті маршруті не здійснювала.

Крім того, детективом НАБУ не встановлений і належним чином не перевірений факт перетину Гонтаревої державного кордону, оскільки в матеріалах справи відсутні запити до Держприкордонслужби. У провадженні також відсутній документи про перевірку НАЗК декларації екс-голови НБУ й запит про міжнародну правову допомогу на Мальдіви до готелю Sun Siyam Iru Fushi, де нібито відпочивала Гонтарева.

Вислухавши доводи апелянта, колегія суддів ухвалила рішення задовольнити скаргу й скасувати постанову детектива про закриття справи. Суд вказав, що в постанові детектив вказав витрату Гонтаревої на відпочинок у розмірі майже 250 тисяч гривень, що значно менше, ніж 250 прожиткових мінімумів необхідних для кримінальної відповідальності за ст. 366-1 ККУ (декларування недостовірної інформації). Разом із тим у матеріалах закритого кримінального провадження відсутні будь-які дані на підтвердження розміру витрат на відпочинок екс-голови НБУ.

Так, із виписки за рахунком Гонтаревої в банку «Кредит Дніпро» вбачається проведення 18 березня 2016 року операції зі списання на суму 2916 доларів, однак незрозуміло, чи стосується ця виписка витрат на відпочинок на Мальдівських островах у липні 2016 року. А наявний у матеріалах закритого кримінального провадження інвойс на суму 6590 доларів містить рахунок на ім’я іншої особи й у матеріалах провадження також відсутні дані про те, хто оплачував вказаний рахунок.

Читайте також: Через війни НАБУ і САП робота обох структур у справах проти топ-чиновників може бути паралізована

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE