Politerno > Україна і світ > “Ваша боротьба небезкорисна”: письменник Джонатан Літтелл написав Сенцову відкритого листа

“Ваша боротьба небезкорисна”: письменник Джонатан Літтелл написав Сенцову відкритого листа

  • 5 Серпня, 2018
  • 1298 Переглядів
  • 0

Американо-французький письменник, лауреат Гонкурівської премії 2006 року за історичний роман “Благоволительки” Джонатан Літтелл написав листа українському політв’язню Кремля Олегу Сенцову.

Текст листа опублікувало британське видання The Guardian.

“Шановний Олег Геннадійович Сенцов, Ви напевно відчуваєте себе дуже самотнім у виправній колонії в Лабітангах, найпівнічнішій в’язниці в Росії, далеко від України і від Ваших близьких. Я пишу Вам без впевненості, що цей лист дійде до Вас, -, щоб Ви це знали, хоча б у думках, Ви не самотні: у всьому світі багато людей – кінематографісти, як Ви, письменники, журналісти, активісти і прості громадяни – думають про Вас, підтримують Вас, і хочуть усім своїм серцем скоро побачити Вас вільними”, – написав Літтелл.

Він підкреслив, що голодування Сенцова є найжорсткішою з можливих форм протесту, але рішення почати це голодування повністю виправдане.

“Сьогодні 82-й день від початку голодування (станом на 3 серпня – ред.НВ). Ви зробили це, щоб протестувати не тільки проти власного несправедливого затримання, а також проти затримання 65 Ваших співвітчизників, які, як і Ви перебувають у в’язницях по всій Росії по найтяжчим звинуваченням. Цей жест Вашого голодування є однією з найбільш жорстоких форм протесту, яку може застосувати людина. У Вашому випадку, тим більше, оскільки двоє дітей чекають Вас в Криму (де Вас заарештували) з бабусею, оскільки Ваша дружина була змушена тікати до України. Можна тільки уявити їх страх, їх муки, їх відчай чіплятися за найменшу надію. Проте, незважаючи ні на що, Ваше рішення почати це голодування повністю виправдане”, – зазначив письменник.

Він нагадав у своєму листі основні події арешту, суду, ув’язнення Сенцова, консолідацію світового співтовариства про його звільнення, листи і прохання на адресу російського президента про його звільнення.

“Російська влада заарештувала Вас, російськомовного українського кінорежисера, який живе в Криму, після того, як Ви і Ваші друзі протестували проти їх незаконного вторгнення і анексії півострова в березні 2014 року і відмовилися його визнати. Разом з Геннадієм Афанасьєвим, Олексієм Чірнієм і Олександром Кольченком Вас звинуватили в абсолютно сфабрикованих звинуваченнях у змові про терористичні акти в Криму. Вас били і погрожували згвалтуванням, щоб отримати визнання, яке було використано проти Вас у суді, а заступник генерального прокурора Росії прямо відмовився розслідувати Ваші твердження про катування. Ви також були незаконно позбавлені Вашого українського громадянства російською владою, які відмовили Вам у консульському захисту Ваших рідних українських властей. Вас тоді катували як громадянина Росії, яким Ви ніколи не були, під приводом того, що Крим був тепер російським..”, – пише Літтелл.

Письменник зазначив, що російський режим розуміє тільки силу.

“Російський режим розуміє лише одне: влада і баланс сил. Це виходить із голів від президента Путіна до невибагливого слідчого ФСБ, який вимагав від Вас визнання. Це те, що Ви повністю усвідомили, і для мене це пояснює Ваш жест, Ваше рішення припинити харчування: це спосіб змінити баланс сил, перенести його у свою користь і, можливо, повернути його проти Ваших переслідувачів”, – вказав журналіст.

Літтелл також побажав йому якнайшвидшого звільнення.

“Вісімдесят два дні – це довгий час для голоду, навіть за умови медичної допомоги. Ми всі сподіваємося, що Ваш кошмар скоро закінчиться, і режим, який Вас ув’язнив, пом’якшиться і звільнить Вас..”, – зазначив Літтелл.

Він подякував Сенцову за боротьбу і нагадав, що це не дарма, і українець бореться не тільки для своєї країни і її громадян, а “заради жителів усього світу, за їх право жити без російської агресії”.

“Все, що можу сказати Вам, що Ваша боротьба небезкорисна. Ваші протести проти незаконної анексії Вашої батьківщини, проти грубого порушення Росією міжнародного права, проти непристойного насильства і репресій його режиму і його брехні, пропаганди та дезінформації, мають великий сенс. Це справедливо далеко за Полярним колом, де Ви томитесь за гратами; далеко за межами Москви і Санкт-Петербурга, де так багато наївних туристів, які приїжджають із Великобританії і з усього світу для футболу і дешевого пива, веселилися декілька тижнів, навіть не знаючи Вашого імені.

Не тільки для Ваших друзів, для України і українців Ви боретеся, а й для цих незнайомців, за їх право жити у мирі, вільному від російської агресії і маніпуляцій. Багато з нас ясно це розуміють, і якими б слабкими ми не були, ми на Вашому боці”, – написав Літтелл.

Читайте також: Сестра Сенцова заявляє, що Олег перебуває “у передсмертному стані”

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE