Politerno > Україна і світ > “Зеленчук та Цицюра проти України”: 22 серпня вступає в силу рішення ЄСПЛ щодо продажу землі

“Зеленчук та Цицюра проти України”: 22 серпня вступає в силу рішення ЄСПЛ щодо продажу землі

  • 22 Серпня, 2018
  • 3035 Переглядів
  • 0

22 серпня вступає в силу рішення Європейського суду, згідно з яким мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення визнаний таким, що порушує права людини.

Про це йдеться у повідомленні компанії EasyBusiness.

Рішення прийнято в рамках так званої справи “Зеленчук та Цицюра проти України”. Суд постановив, що держава не забезпечила справедливий баланс між загальними інтересами суспільства та майновими правами заявників.

“Вже від сьогодні українські землевласники, які хочуть захистити свої майнові права (обмежені внаслідок мораторію), зможуть посилатись у своїх позовах на рішення ЄСПЛ”, – йдеться у повідомленні.

Відповідно до Закону України “Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини”, рішення ЄСПЛ стають джерелом права в Україні, з моменту, як сплине тримісячний строк від дати винесення рішення.

“У випадку продовження мораторію ЄСПЛ буде присуджувати компенсацію майнових втрат для позивачів”, – йдеться у повідомленні.

На думку компанії, мораторій не лише порушує конституційні права семи мільйонів українських землевласників, позбавляючи їх права розпоряджатися своєю законною власністю, а й призводить до значних негативних наслідків для економіки.

Відповідно, було створено платформу, на якій кожен може захистити свої майнові права, подавши позов до ЄСПЛ.

Як повідомлялося, 7 грудня 2017 року за продовження мораторію на продаж землі с/г призначення проголосувало 236 депутатів.

“Батьківщина” разом з фермерами і профспілками АПК вимагали від Ради продовженян продовжити мораторій на продаж землі.

Окрім того, фракція представила в парламенті свій законопроект про продовження мораторію на продаж сільськогосподарської землі на 5 років (№7350-3).

Перед тим “Батьківщина” домоглася, щоб Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин ВРУ таки розглянув законопроекти щодо мораторію на продаж сільськогосподарської землі.

7 грудня “Батьківщина” спільно з фермерами, приватними землевласниками, представниками аграрних профспілок та небайдужими до долі своєї країни громадянами вийшла до Верховної Ради на мітинг з вимогою продовжити мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення.

Читайте також: Ціна на наш унікальний чорнозем має бути $ 40-50 тис за гектар, а не $ 700, як зараз – Деревляний (Відео)

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE