Politerno > Україна і світ > Аваков попереджає про екологічну катастрофу для усієї Європи через Донбас

Аваков попереджає про екологічну катастрофу для усієї Європи через Донбас

  • 1 Вересня, 2018
  • 1478 Переглядів
  • 0

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков попереджає, що екологічна катастрофа на Донбасі, спричинена збройною агресією Росї, може стати екологічною катастрофою для всієї Європи.

Про це йдеться в його статті, опублікованій у суботу в “Дзеркалі тижня”.

Очільник МВС зазначає, що багато років тому у Харкові займався проблемами екології в Українському науковому центрі охорони вод.

“Відтоді добре знаю цю тему та розумію рівень загроз. Тож коли побачив дані щодо екологічних ризиків у зоні окупованого Донбасу, зрозумів — час бити на сполох!”, – пише він.

За словами Авакова, весь Донбас “по суті, є зоною потенційної екологічної надзвичайної ситуації, причини та загрози якої варто терміново ліквідувати, доки вона не охопила всієї території України та суміжних країн”.

Міністр зазначає, що в місті Бунге Донецької області (до 2016 року — Юнокомунарівськ) існує загроза радіоактивного зараження, оскільки у квітні окупанти зупинили насоси, які відкачували воду з шахти “Юний комунар”.

Крім того, в смт Новгородське Донецької області, де розташований фенольний завод, існує загроза хімічного забруднення, у місті Довжанськ Луганської області – загроза забруднення атмосфери сірководнем, у місті Горлівка Донецької області – загроза потрапляння “мертвої” шахтної води до системи водозабезпечення.

Крім того, в Донецьку існує загроза просідання ґрунтів.

“Підтоплення шахт, просідання ґрунтів, вихід “мертвої” води та потрапляння її до системи водопостачання населення та водойм, хімічне та радіоактивне забруднення, ризик техногенних аварій — це ризики не лише для тимчасово окупованих районів двох областей і навіть не для України в цілому. Кожен із них також є реальною та достатньо близькою у часі загрозою для сусідніх європейських країн і може призвести до катастрофічних наслідків для всієї екосистеми континенту”, – попереджає Аваков.

Він зазначає, що на сайтах Державної служби з надзвичайних ситуацій і МВС буде оприлюднено детальний аналіз екологічних ризиків за відкритими джерелами.

“Сьогодні ми не маємо достовірної інформації про ситуацію на небезпечних об’єктах і рівень небезпеки від наявних природних і техногенних процесів. Можливо, справа зайшла вже так далеко, що потребує невідкладної широкомасштабної міжнародної операції для ліквідації наслідків “господарювання” окупаційної влади на захоплених територіях”, – пише міністр.

Водночас він зазначає, що така операція можлива лише за умови припинення воєнних дій і в рамках комплексного процесу з деокупації Донбасу.

Читайте також: У Криму чекають на повернення України

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE