Politerno > Україна і світ > Уряд намагається погодити з МВФ нову коротшу програму, але і вона передбачатиме мінімум 4 умови

Уряд намагається погодити з МВФ нову коротшу програму, але і вона передбачатиме мінімум 4 умови

  • 26 Вересня, 2018
  • 1275 Переглядів
  • 0

Під час перебування місії МВФ в Україні, представники уряду намагалися домовитися про дострокове завершення поточної програми фінансування та про початок нової, більш короткої та меншої за обсягами фінансування.

Зазначимо, що раніше про можливість зміни програми МВФ заявляла представниця президента в парламенті Ірина Луценко.

За наявними даними, уряд намагався домовитись про завершення програми EFF та відкриття програми stand-by. Термін нової програми має скласти до 15 місяців, а загальний обсяг фінансування скласти 5-6 мільярдів доларів.

Програма EFF (Extended Fund Facility) розрахована для середньо- та довгострокової співпраці з країнами, які мають довгострокові проблеми у нестачі коштів (дефіциті). Ця програма, яка поки що не завершилася для України, передбачає проведення довгострокових реформ та має довший період погашення заборгованості.

В той же час, програма Stand-by є короткостроковою (не більше 3 років)та призначена для подолання дефіциту коштів у короткостроковій перспективі.

У той же час у своїй статті на ЕП Галина Калачова пише, що для для отримання нової програми співпраці з Міжнародним валютним фондом Україні необхідно виконати мінімум 4 умови.

“Уже зрозуміло, що Україна не виконає на 100% підписану у 2015 році програму розширеної співпраці з кредитором EFF“, – йдеться у статті.

Саме тому, додає автор, сторони спробували зробити ставку на другий варіант: домовитися про нову, більш коротку, програму співпраці. Як уже згадувалось, за інформацію співрозмовників ЕП в уряді, йдеться про програму stand-by на 12-15 місяців і на 5-6 млрд дол.

Вона наголошує, що за час перебування місії МВФ в Україні з 6 по 19 вересня, під час якого домовитися про нову програму не вдалося, дискусії точилися навколо 4 основних питань.

Одним з основних, як і раніше залишається питання ціни на газ. Як стверджують джерела видання з боку української переговорної команди, з кредитором вдалося домовитися про таке: до 15 жовтня уряд повинен ухвалити рішення про підвищення ціни на газ на 23% від поточної ціни. Загалом, як зазначалося уже раніше, позиція МВФ щодо ціни на газ була жорсткою.

За даними ЕП, у новій програмі stand-by може з’явитися антикорупційний блок. За інформацією джерел видання, ознайомлених з позицією фонду, дискусії точаться навколо перерозподілу функцій щодо перевірки електронних декларацій між антикорупційними органами на користь НАБУ.

Ще одне важливе питання – збалансований бюджет. “Збалансований бюджет — це запорука будь-якої програми співпраці з кредитором. Необхідність збалансованого бюджету не підлягає сумнівам”, – пише автор.

За інформацією джерел, нова програма співпраці з фондом може передбачати черговий етап реформи ДФС. “Підхід до її трансформації може змінитися, в тому числі — в напрямку реорганізації митниці та податкової як єдиних юридичних осіб”, – йдеться у матеріалі.

Читайте також: Україна погодила з МВФ підвищення ціни на газ

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE