Politerno > Україна і світ > Як просувається розслідування справи про видачу в РФ Тимура Тумгоєва

Як просувається розслідування справи про видачу в РФ Тимура Тумгоєва

  • 10 Жовтня, 2018
  • 1227 Переглядів
  • 0

Редактор інтернет-видання “Цензор.нет” Юрій Бутусов разом із Салманом Сайнароєвим 6 жовтня спілкувалися в Генеральній прокуратурі про перебіг розслідування справи Тумгоєва.

“Ми не забуваємо про розслідування, і розслідування просувається”, – пише журналіст у своїй колонці.

Проміжно є розуміння за такими ключовими пунктами:

1. У справі Тумгоєва немає жодної довідки, яка б підтверджувала його приналежність до ІДІЛ. Є запит Інтерполу, написаний ФСБ РФ, і все. І на цій підставі “терориста” Тумгоєва тримали рік в слідчому ізоляторі, і тепер ось видали.

2. Є підстави припустити корисливий умисел в діях конкретних співробітників прокуратури, СБУ та міграційної служби, які відповідали за екстрадицію. Допущено процесуальне порушення – начальник відділу прокуратури Харківської області не повідомив адвоката Тумгоєва про його видачу в РФ, і зірвав таким чином розгляд касації на рішення апеляційного суду.

3. Прокуратура спочатку мотивувала видачу Тумгоєва необхідністю обміну злочинцями між РФ і Україною. Зараз очевидно, що Тимур Тумгоєв – єдина видана в РФ з України людина, звинувачена в тероризмі. Жоден запит з України про видачу терористів Росія не виконала. Тобто тут ні про яке принципі взаємності навіть мови бути не може, видача Тумгоєва за “тероризм” не мала прецедентів.

4. Більш того, Росія відмовляється видавати не тільки терористів, але навіть убивць. РФ відмовилася видати Віктора Погодіна – вбивцю 16-річного жителя Краматорська Степана Чубенка, якого визнала винним не тільки наша прокуратура, а й навіть “прокуратура ДНР”, тому що вбивця Погодін був організатором в одній з банд на Донбасі. Замість видачі Погодін отримав паспорт громадянина РФ і там його до відповідальності не притягують. Особливий цинізм полягає в тому, що сам Погодін вбивство неповнолітнього повністю визнав, і охоче розповідає, як він убив небезпечного “правосека”. Йде війна, і всі, хто воює проти України, отримали в РФ повний імунітет, і всі співробітники прокуратури і СБУ це прекрасно розуміють.

Комбат Червень на мітингу під ГПУ в зв’язку з екстрадицією Тумгоєва в РФ

5. Хто несе відповідальність за видачу Тумгоєва в прокуратурі і СБУ Харківської області відомо. Ці люди викликані на допит. Тимур говорив, що з нього вимагали гроші за закриття справи. Ці питання будуть задаватися. імена цих людей будуть опубліковані, і буде встановлена ​​їх міра відповідальності.

6. Тимур дійсно був на фронті в складі добровольчого підрозділу, дійсно недовгий час, але був. І співробітник СБУ знав це напевно.

7. На думку Бутусова – видача Тимура Тумгоєва є кримінальним злочином і має розглядатися в суді. Ті, хто видавав прекрасно розуміли всю хиткість своїх дій, і пішли на порушення процедури усвідомлено. Вони повинні відповісти за свої дії, це, з моєї точки зору, як мінімум, може бути підставою для підозри у службовій недбалості, що призвела до тяжких наслідків, санкція терміном до 7 років. Це як мінімум – якщо не буде даних, що Тимура видали за гроші або за змовою з РФ.

8. Розслідування та збір даних будуть завершені мінімум через два тижні. Інспекція Генпрокуратури працює чітко, ніяких претензій немає, все робиться професійно. Є надія на отримання швидких результатів.

9. Ніякої інформації про стан Тумгоєва зараз немає. Росія це не Україна, там на права людини всім глибоко наплювати, і зрозуміло, якихось контактів з Тумгоєвим зараз немає.

10. Обвинуваченого терористами в тероризмі було видано терористам. І це було явно не випадково. Тому “відмазати” і забути справу Тумгоєва ніхто не дозволить. Про те як був виданий терористам Тумгоєв, доведеться перед судом відповідати тим, хто прийняв таке рішення.

Читайте також: На акції під ГПУ постраждали 7 правоохоронців, а Луценко каже, що Тумгоєва видали законно (Відео)

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE