Politerno > Україна і світ > На акції під ГПУ постраждали 7 правоохоронців, а Луценко каже, що Тумгоєва видали законно (Відео)

На акції під ГПУ постраждали 7 правоохоронців, а Луценко каже, що Тумгоєва видали законно (Відео)

  • 17 Вересня, 2018
  • 2225 Переглядів
  • 0

Поліція Києва заявляє, що під час акції під Генпрокуратурою постраждали 7 правоохоронців.

Про це повідомляє прес-служба відомства у Facebook.

“Під час акції біля Генеральної прокуратури України постраждало семеро поліцейських”, – йдеться в повідомленні.

“Під час заходу активісти розписали стіни будівлі, а потім агресивно налаштовані учасники намагалися потрапити у приміщення, застосували газові балончики, а відтак виникла сутичка із працівниками поліції, які забезпечували правопорядок”, – йдеться в повідомленні.

У поліції додали, що постраждалим не могли надати допомогу “через людей, які штурмували приміщення”.

“Згодом учасники акції зробили коридор – і поліцейські відступили. Постраждалим поліцейським надають необхідну медичну допомогу”, – йдеться в повідомленні.

За даними прес-служби, після цього учасники акції намагалися пошкодити вхідні двері адмінбудівлі, а із приміщення застосували вогнегасники.

“У відповідь активісти почали кидати по вікнах камінням і бруківкою“, – повідомили у поліції.

Зазначається, що на місці продовжують нести службу поліцейські, зокрема співробітники поліції діалогу, які закликають учасників акції висловлювати свою позицію у мирний спосіб.

Повідомляється, що акція протесту під ГПУ – санкціонована, оскільки відбувається відповідно до поданої у КМДА заявки.

За фактами подій під ГПУ відкрили кримінальні провадження за ст. 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) та ст. 296 (Хуліганство).

Згодом, генпрокурор Юрій Луценко заявив, що інгуша Тимура Тумгоєва екстрадували в Росію за запитом ФСБ законно, як того вимагала міжнародна процедура.

Про це він сказав сьогодні на брифінгу.

“Це не якийсь страшний прецедент. Насправді видача злочинців з України в Росію і з Росії в Україну відбувається і зараз. Звичайно на зовсім іншому рівні, ніж до війни. Але приблизно 100 осіб передаються з країни в країну”, – сказав Луценко.

Він розповів, що затримання Тумгоєва відбулося ще два роки тому на підставі рішення Інтерполу – так званої “червоної картки”.

“Ми є учасниками міжнародної угоди по виконанню доручень Інтерполу. Ми затримали Тумгоєва, певний час він був під арештом, потім йому змінили запобіжний захід, і він мав усі можливості, щоб виїхати у треті країни, або заявити про участь у війні протягом 2 років. Але за 2 роки нічого цього не було зроблено. Тому ми були змушені діяти по міжнародно встановленій обов’язковій для нас процедурі”, – сказав Луценко.

Він запевняє, що про те, що Тумгоєв нібито був в АТО, стало відомо вже після завершення дворічної екстрадиційної процедури.

Луценко додав, що, відповідно до указу президента, іноземці можуть воювати на боці України лише на контрактній основі і якби Томгуєв довів, що він був в АТО, то міг би уникнути екстрадиції.

“Будь-хто із суб’єктів міжнародного розшуку, хто воював на українсько-російській війні на боці України, має документи на підтвердження і свідчення побратимів, не може бути виданий до Росії”, – сказав Луценко.

Як приклад він навів те, що рік тому Україна не видала розшукуваного за підозрою у вбивстві на прохання Грузії Гіві Церцвадзе, оскільки той мав підтверджуючі документи, що воював в АТО.

“Вважаю, що 2 роки було достатньо для зміни ситуації (з Тумгоєвим – ред.), якби вона була дійсно реальною”, – сказав генпрокурор.

Разом з тим у ГПУ додали, що слідкуватимуть за утриманням Тумгоєва в Росії і у випадку, якщо до нього застосовуватимуть тортури, то подаватимуть позов проти РФ до ЄСПЛ.

Раніше повідомлялося, що Генеральна прокуратура України екстрадувала інгуша Тимура Тумгоєва в Росію за запитом Федеральної служби безпеки РФ.

Зазначалося, що він нібито заявляв про бажання воювати на сході України разом із вихідцями з Кавказу проти російських бійців.

У ГПУ запевняли, що Тумгоєв, екстрадований до РФ, ніколи не служив в АТО.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE