Politerno > Україна і світ > Розміщення баз США в країнах східної Європи ставить жителів цих держав під приціл – російський експерт

Розміщення баз США в країнах східної Європи ставить жителів цих держав під приціл – російський експерт

  • 7 Грудня, 2018
  • 1290 Переглядів
  • 0

Розміщення американських ракет і баз у Польщі й інших східноєвропейських країнах перетворює дані території у військовий плацдарм і ставить жителів цих держав під приціл.

“Будь-яка з них стає потенційною ядерною пустелею”, — в “Известиях” написав російський військовий експерт Владислав Шуригін.

“Будь-яка східноєвропейська держава, яка розміщує такі ракети, стирає себе з карти світу. І політики, які наполегливо запрошують американських військових, потенційно підставляють своє населення під атомний дощ. У такій ситуації мирні жителі цих країн — це вже навіть не заручники. Це заручники, яких почали розстрілювати”, — вважає він.

Згідно Шуригіну, нині глибина “смуги війни”, яку відраховують від кордонів Калінінградської області, становить 500 кілометрів (дальність дії комплексів “Іскандер”), і “заручниками в цьому випадку стають лише щасливі прибалти, нездатні думати на два кроки вперед”. Росіянин впевнений, що “в американців зберігатиметься дуже серйозна спокуса вирішувати свої глобальні задачі за рахунок Європи, наприклад, нанести з її території масований ядерний удар ракетами середньої і малої дальності”.

Як відомо, Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД) підписаний між Радянським Союзом і США в 1987 році. Угода забороняє учасникам виробляти, випробовувати і розгортати балістичні та крилаті ракети наземного базування середньої (від 1000 до 5500 кілометрів) і малої (від 500 до 1000 кілометрів) дальності, а також зобов’язує сторони ліквідувати відповідні пускові установки.

Нагадаємо, 20 жовтня Дональд Трамп підтвердив, що Вашингтон вийде з ДРСМД, оскільки Росія продовжує виробляти і приймати на озброєння заборонені крилаті ракети. У свою чергу в Росії сказали, що Вашингтон не має доказів порушень.

Пізніше США заявили, що можуть розірвати ще один стратегічний договір про ядерну зброю із Росією, а Трамп пригрозив, що Штати будуть нарощувати ядерний арсенал для чинення тиску на Росію і Китай.

Як повідомлялось, президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія буде розробляти ракети, які заборонені Договором про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності, якщо Сполучені Штати вийдуть з нього і почнуть виробляти таку зброю.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE