Politerno > Україна і світ > Росію можуть відключити від SWIFT: головний банк країни забив на сполох

Росію можуть відключити від SWIFT: головний банк країни забив на сполох

  • 7 Грудня, 2018
  • 1221 Переглядів
  • 0

Центробанк Росії порекомендував невеликим банкам укласти договір з запасним банком-спонсором для платіжних систем на випадок введення санкцій.

Як пояснюють “Ведомости”, мова йде про ті фінустанови, які працюють з платіжними системами не безпосередньо.

Відзначається, що такий договір повинен набувати чинності, коли виникає необхідність змінити банк-спонсор. Зміна спонсора може статися через введення проти такого банку санкцій і відключення від найбільших міжнародних платіжних систем Visa і MasterCard.

Видання підкреслює, що в рекомендованому ЦБ договорі має йти мова про тестовий обмін інформацією при інтеграції з новим спонсором, а перелік заходів повинні розробити платіжні системи та рекомендувати їх банкам.

За даними ЗМІ, найбільші спонсори банків для участі в платіжних системах – РНКО “Платіжний центр”, “Уралсиб”, ВТБ, Росбанк і Промсвязьбанк. При цьому на базі Промсвязьбанка хочуть створити опорний банк для обслуговування російського обороннного замовлення і великих держконтрактів.

Як відомо, раніше спецпредставник США по Україні Курт Волкер заявив, що Росію можуть відключити від міжнародної системи передачі фінансової інформації SWIFT через напад на українські кораблі в міжнародних водах Чорного моря.

25 листопада Росія з застосуванням зброї захопила в нейтральних водах українські військові катери “Бердянськ”, “Нікополь” і буксир “Яни Капу”, на борту яких було 24 українці. Їх звинуватили в порушенні державного кордону та заарештували на 2 місяці.

Україна розцінила це як акт військової агресії і у відповідь ввела воєнний стан у 10 прикордонних областях.

Опубліковано повний список прізвищ 24 українських моряків, яких після збройного нападу в Керченській протоці 25 листопада захопили в полон російські прикордонники.

2 грудня члени московської Громадської наглядової комісії (ГНК) відвідали полонених українських моряків, які утримуються у Лефортовському СІЗО.

5 грудня стало відомо, що Москва готова розглянути гіпотетичні пропозиції щодо обміну українських моряків, затриманих у Керченській протоці, однак про реакцію на такі ініціативи говорити передчасно.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE