Politerno > Україна і світ > Єврокомісія запросила Україну і РФ на тристоронні переговори щодо транзиту газу

Єврокомісія запросила Україну і РФ на тристоронні переговори щодо транзиту газу

  • 15 Грудня, 2018
  • 1244 Переглядів
  • 0

Віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович запросив Росію і Україну на тристоронні переговори щодо транзиту газу, які відбудуться у січні.

Про це він написав у Twitter.

“Запросили Україну та Росію в Брюссель на наступний раунд тристоронніх переговорів на політичному рівні в січні. Очікуємо, що переговори також відвідають комерційні структури. Важливо розвивати позитивний імпульс, створений у липні”, – написав Шефчович.

В результаті першого раунду переговорів у липні було окреслене коло питань, які повинні пропрацювати експерти, в тому числі – розрахунок довгострокових потреб європейських споживачів в газі.

Чинний контракт щодо транзиту російського газу через Україну закінчується в кінці 2019 року.

Нагадаємо, згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу від 28 лютого 2018 року, “Газпром” винен “Нафтогазу” $2,56 млрд за невиконання зобов’язань за транзитним контрактом, на які також нараховується пеня за кожен день невиконання рішення. Дотепер розмір нарахованої пені перевищив $100 млн.

“Газпром” від початку серпня скоротив фізичні постачання газу до Європи через Україну та Білорусь.

Як повідомлялось, у жовтні НАК “Нафтогаз України” направив “Газпрому” заяву про зарахування переплат за транзит газу в рахунок погашення пені, яка нараховується на заборгованість російської компанії відповідно до арбітражного рішення щодо транзитного контракту від 28 лютого 2018 року.

 

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE