Politerno > Україна і світ > “Нафтогаз” стягнув з “Газпрому” частину боргу за транзит

“Нафтогаз” стягнув з “Газпрому” частину боргу за транзит

  • 10 Жовтня, 2018
  • 1223 Переглядів
  • 0

НАК “Нафтогаз України” направив “Газпрому” заяву про зарахування переплат за транзит газу в рахунок погашення пені, яка нараховується на заборгованість російської компанії відповідно до арбітражного рішення щодо транзитного контракту від 28 лютого 2018 року.

Про це повідомляють на сайті “Нафтогазу”.

У прес-службі НАК нагадали, що 22 грудня 2017 року Стокгольмський суд переглянув формулу ціноутворення на газ за контрактом на поставку газу в Україну, зменшивши його вартість, що автоматично призвело до зниження ставки вартості послуг і загальної вартості послуг транзиту газу, що надаються “Нафтогазом”.

Водночас “Газпром”, відмовляючись виконувати рішення Стокгольмського арбітражу, продовжує в 2018 році платити за транзит більшу ціну, ніж виставляє НАК, який розраховує тариф відповідно до рішення арбітражу.

“Таким чином “Нафтогаз” перерахував понад $9 млн переплати за послуги транзиту, надані в серпні, як платіж у рамках виконання арбітражного рішення”, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу від 28 лютого 2018 року, “Газпром” винен “Нафтогазу” $2,56 млрд за невиконання зобов’язань за транзитним контрактом, на які також нараховується пеня за кожен день невиконання рішення. Дотепер розмір нарахованої пені перевищив $100 млн.

У травні “Газпром” подав до апеляційного суду округу Свеа заяву про повне скасування рішення Стокгольмського арбітражу в суперечці з “Нафтогазом” по транзиту газу.

У вересні Апеляційний суд в Швеції скасував тимчасове призупинення рішення арбітражу, згідно з яким російський “Газпром” винен НАК “Нафтогаз України” 2,6 млрд доларів.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE