Politerno > Україна і світ > “Газпром” оскаржив рішення Стокгольма по транзиту у суперечці з “Нафтогазом”

“Газпром” оскаржив рішення Стокгольма по транзиту у суперечці з “Нафтогазом”

  • 29 Травня, 2018
  • 1568 Переглядів
  • 0

“Газпром” подав до апеляційного суду округу Свеа заяву про повне скасування рішення Стокгольмського арбітражу в суперечці з “Нафтогазом” по транзиту газу.

Як повідомляють РІА Новости, у “Газпромі” заявили, що більшу частину арбітражного рішення “написано не арбітрами, а іншою особою”.

До такого висновку, згідно з повідомленням, дійшли після додаткового вивчення тексту рішення арбітражу “із залученням всесвітньо визнаного експерта-лінгвіста”.

“Висновок експерта став новим доказом серйозних порушень шведського права та арбітражного регламенту Торговельної палати Стокгольма … Підміна арбітрів неприйнятна, оскільки їх рішення є вкрай важливим для сторін спору, а втручання у цей процес грубо порушує арбітражну угоду”, – заявили у російській компанії.

Раніше “Газпром” вже подавав апеляцію на рішення суду щодо спору з “Нафтогазом” через “істотні процесуальні порушення, допущені арбітрами”.

Як стало відомо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги “Нафтогазу” щодо компенсації за недопоставлені “Газпромом” обсяги газу для транзиту.

За рішенням Стокгольмського арбітражу, “Нафтогаз” домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку “Газпромом” погоджених обсягів газу для транзиту.

За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі “Газпром” має сплатити 2,56 млрд доларів на користь “Нафтогазу”.

У той же час, Стокгольмський арбітраж не задовольнив вимогу НАК “Нафтогаз України” на перегляд тарифу на транзит в контракті з ПАТ “Газпром”.

Після цього “Газпром” вирішив більше не постачати газ НАК “Нафтогаз України” за контрактом і повернув отриману передоплату.

Голова “Нафтогазу” Андрій Коболєв на засіданні Ради безпеки й оборони України того ж дня заявив, що дефіцит газу в Україні – близько 10 млн куб м на добу. Він запропонував обмежити споживання газу на 3-4 березня.

2 березня президент України Петро Порошенко заявив, що газовими контрактами не передбачено їх розірвання в односторонньому порядку.

5 березня, РАТ “Газпром” направило офіційне повідомлення в НАК  “Нафтогаз України” про розірвання контрактів на поставку і транзит газу через Стокгольмський арбітраж.

Як заявив народний депутат від фракції «Батьківщина» Сергій Власенко, Стокгольмський арбітраж розвіяв міфи про газові контракти Юлії Тимошенко, визнавши їх вигідними для України.

Читайте також: Умови газового контракту, як дбайлива пастка для “Газпрому” від Тимошенко

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE