Politerno > Україна і світ > “Газпром” офіційно розриває газовий контракт – Порошенко поскаржився Європі

“Газпром” офіційно розриває газовий контракт – Порошенко поскаржився Європі

  • 5 Березня, 2018
  • 1418 Переглядів
  • 0

РАТ “Газпром” направило офіційне повідомлення в НАК  “Нафтогаз України” про розірвання контрактів на поставку і транзит газу через Стокгольмський арбітраж.

Про це заявив голова російської компанії Олексій Міллер, передає “Інтерфакс-Україна”.

“Стокгольмський арбітражний суд, керуючись подвійними стандартами, прийняв асиметричне рішення щодо контрактів на поставку і транзит газу з “Нафтогаз України”. Таким чином, рішення Стокгольмського арбітражу суттєво порушило баланс сторін за даним контрактом”, – заявив глава “Газпрому”.

“При цьому арбітраж своє рішення аргументував різким погіршенням економічного стану справ в Україні. Ми категорично проти, щоб за наш рахунок вирішувалися економічні проблеми в Україні. У такій ситуації для “Газпрому” продовження дії цих контрактів є економічно не вигідним і не доцільним. “Газпром” змушений негайно почати процедуру розірвання цих контрактів в судовому порядку”, – зазначив Міллер.

У свою чергу, президент Петро Порошенко заявив, що країни Північної Європи мають не дозволити Росії використовувати “газовий шантаж” проти України та Європейського союзу.

Про це він сказав під час зустрічі з з міністром оборони Швеції Петером Хультквістом.

За його словами, погрози Росії щодо постачання газу до України, транзиту, розірвання контракту, є загрозою для енергетичної безпеки.

“Це дає додаткові підстави, щоб продумати, наскільки обґрунтованим з точки зору енергетичної безпеки Європи є проект “Північний потік-2″, який монополізує постачання газу до ЄС з боку Російської Федерації та порушує принципи диверсифікації”, – сказав Порошенко.

Він висловив сподівання, що країни Північної Європи – Швеція, Фінляндія, Данія “відіграють важливу роль” і не дадуть РФ використовувати інструменти “газового шантажу” проти Європейського Союзу та України.

Як повідомлялось, “Газпром” після рішення Cтокгольмського арбітражу не в свою користь заявив про ініціювання розірвання контрактів на поставку і транзит газу з НАК “Нафтогаз України”.

Як стало відомо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги “Нафтогазу” щодо компенсації за недопоставлені “Газпромом” обсяги газу для транзиту.

За рішенням Стокгольмського арбітражу, “Нафтогаз” домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку “Газпромом” погоджених обсягів газу для транзиту.

За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі “Газпром” має сплатити 2,56 млрд доларів на користь “Нафтогазу”.

У той же час, Стокгольмський арбітраж не задовольнив вимогу НАК “Нафтогаз України” на перегляд тарифу на транзит в контракті з ПАТ “Газпром”.

Після цього “Газпром” вирішив більше не постачати газ НАК “Нафтогаз України” за контрактом і повернув отриману передоплату.

Голова “Нафтогазу” Андрій Коболєв на засіданні Ради безпеки й оборони України того ж дня заявив, що дефіцит газу в Україні – близько 10 млн куб м на добу. Він запропонував обмежити споживання газу на 3-4 березня.

2 березня президент України Петро Порошенко заявив, що газовими контрактами не передбачено їх розірвання в односторонньому порядку.

Читайте також: Умови газового контракту, як дбайлива пастка для “Газпрому” від Тимошенко

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE