Politerno > Україна і світ > Парламент Македонії схвалив перейменування країни

Парламент Македонії схвалив перейменування країни

  • 11 Січня, 2019
  • 1079 Переглядів
  • 0

Парламент Македонії  схвалив внесення поправок до Конституції, якими передбачено зміну назви країни з Республіки Македонія на Республіку Північна Македонія.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на місцеві ЗМІ.

“Поправки підтримав 81 депутат, або дві третини від загальної кількості парламентаріїв. Тих, хто утримався і проголосував проти, не було”, – йдеться в повідомленні.

Ситуація навколо назви цієї колишньої югославської республіки перешкоджала зближенню Македонії з ЄС і НАТО, оскільки проти назви Республіка Македонія виступала Греція, одна з областей якої також має назву Македонія. У зв’язку з цим після розпаду Соціалістичної Федеративної Республіки Югославії Македонія була прийнята в ООН під назвою Колишня Югославська Республіка Македонія, а на грецьких картах вона мала назву Скопія – за назвою столиці країни Скоп’є.

Як повідомлялось, 13 червня Македонія погодилась змінити свою назву на Республіку Північна Македонія після досягнення історичної угоди з Грецією.

17 червня минулого року Греція і Македонія підписали в грецькому місті Преспесі угоду про перейменування Македонії на Республіку Північна Македонія. Ці домовленості поклали край багаторічним суперечкам про назву Македонії і відкрили їй двері в НАТО і Євросоюз.

30 вересня в Македонії пройшов референдум з питання про затвердження угоди, однак був визнаний таким, що не відбувся через низьку явку виборців. Однак плебісцит мав рекомендаційний характер, і потім питання про перейменування країни та внесення відповідних поправок до Конституції було винесено на розгляд парламентарів.

Пізно ввечорі 19 жовтня депутати Народних зборів Македонії схвалили пропозиції Уряду про початок внесення змін до конституції щодо зміни назви країни.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE