Politerno > Україна і світ > Мінекономіки закликає ветувати закон про продовження мораторію на продаж землі

Мінекономіки закликає ветувати закон про продовження мораторію на продаж землі

  • 23 Січня, 2019
  • 1200 Переглядів
  • 0

Мінекономрозвитку 23 січня підготувало висновок з пропозицією ветувати закон №2666-VIII про продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення до 1 січня 2020 року.

Про це повідомила прес-служба міністерства.

МЕРТ посилається на статтю 41 Конституції, де гарантується право розпоряджатися приватною власністю; рішення Європейського суду з прав людини, який визнав абсолютну заборону продажу або будь-якого іншого способу відчуження земель сільськогосподарського призначення в Україні порушенням Конвенції про захист прав людини і основних свобод; і оцінку Світового банку, який вважає введення ринку землі потенційним поштовхом для економічного розвитку України.

Розрахунки СБ показують, що введення ринку землі дасть 0,6-1,6 процентного пункту до зростання ВПП і дозволить залучати близько 1,5 млрд доларів додаткових інвестицій на рік.

З іншого боку, відсутність ринку землі спонукає фермерів інвестувати в переважно однорічні культури, такі як соняшник чи ріпак, які найсильніше виснажують землю. З 2004 року по 2012 рік з цієї причини Україна втратила до 43 тис. га площ багаторічних культур. За розрахунками Світового банку, інвестуючи в однорічні культури замість багаторічних, фермер щорічно втрачає близько 1 тис. доларів доданої вартості з кожного гектара.

В Україні 6,9 млн власників земельних паїв. В умовах слабкої конкуренції через відсутність ринку землі вони отримують за оренду ділянок приблизно 50 доларів з гектара на рік, тоді як у Болгарії та Польщі цей показник сягає 250 доларів.

Крім того, за оцінками Центру економічної стратегії, місцеві громади і державний бюджет щорічно недоотримують близько 2,8 млрд грн податкових надходжень через відсутність легального оформлення угод про фактичний продаж земельних ділянок.

Нагадаємо, 22 серпня 2018 року вступило в силу рішення Європейського суду, згідно з яким мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення визнаний таким, що порушує права людини. Конституційний суд України відмовився оцінювати конституційність мораторію, незважаючи на рішення ЄСПЛ.

17 січня Верховна Рада відхилила проект постанови про скасування рішення щодо продовження заборони на відчуження сільськогосподарських земель.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE