Politerno > Україна і світ > НАБУ почало розслідування можливих розкрадань чиновниками “Укроборонпрому”

НАБУ почало розслідування можливих розкрадань чиновниками “Укроборонпрому”

  • 26 Лютого, 2019
  • 1481 Переглядів
  • Comments Off

Національне антикорупційне бюро розслідує факти можливого розкрадання майна посадовими особами державного концерну “Укроборонпром”.

Про це повідомила прес-служба НАБУ у Фейсбуці.

“Детективи НАБУ проаналізують інформацію про факти корупції в оборонній сфері, викладену в журналістському розслідуванні, і дадуть їй належну оцінку. Зазначимо, що підприємства, про які йдеться в матеріалі, вже є об’єктами розслідувань НАБУ”, – йдеться в повідомленні.

Зазначають, що всього НАБУ розслідує факти корупції на 15 підприємствах оборонно-промислового комплексу в межах декількох десятків кримінальних проваджень. Стосовно одного з таких підприємств – Львівський бронетанковий завод – розслідування завершено, і з липня 2018-го справа слухається в суді.

У НАБУ зазначають, що розслідування корупційних схем в оборонній сфері складні і мають свою специфіку, яка відрізняє їх від решти корупційних злочинів: 
– часто закупівлі товарів здійснюються за закритими процедурами, без проведення конкурентних торгів, за відсутності чітко встановленої процедури визначення ціни закупівлі та переможця; 
– частина документів, у тому числі тих, які можуть бути доказами, мають гриф секретності;
– відсутній ринок товарів військового та подвійного призначення, що ускладнює проведення товарознавчої експертизи, визначення ринкової ціни, на підставі якої можна стверджувати про збитки, завдані корупційними схемами;
– з’ясування обставин вчинення злочину потребує отримання інформації з-за кордону, що триває від півроку і більше.

Нагадаємо, за інформацією журналістів “Bihus.info”, син Гладковського, якому на той момент було 22 роки, разом із партнерами організував приблизно у 2015 році постачання контрабандних російських деталей для військової техніки. При цьому, державні оборонні підприємства переплачували за товар у 2-4 рази, купуючи його у фірм-прокладок. Керівництво концерну “Укроборонпром” знало про шахрайські оборудки і давало на них згоду.

Як сьогодні стало відомо, перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський попросив припинитийого повноваження через журналістське розслідування про корупцію в “Укроборонпромі”.

Раніше Лідер фракції “Батьківщина”, кандидат у президенти Юлія Тимошенко заявила, що разом з іншими фракціями починають процедуру імпічменту президента Петра Порошенка після розслідування журналістівпро збагачення його оточення в оборонній сфері.

Також стало відомо, що на початку лютого державне підприємство “Укроборонсервіс”, яке входить в структуру концерну “Укроборонпром”, заплатило Автоскладальному заводу №2 компанії “Богдан Моторс” 34,4 мільйона гривень за “вироби” на виконання договору з Міноборони.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE