Politerno > Україна і світ > Луценко сказав неправду, звинувачуючи Йованович – ЦПК (Документ)

Луценко сказав неправду, звинувачуючи Йованович – ЦПК (Документ)

  • 22 Березня, 2019
  • 1490 Переглядів
  • Comments Off

Центр протидії корупції заявляє, що генпрокурор Юрій Луценко сказав неправду, коли заявляв про нібито передачу йому послом США Марі Йованович списку “недоторканих”.

До такого висновку ЦПК дійшов після аналізу листа, опублікованого у статті ТheНill

“Це єдиний документ, який надав журналістам генпрокурор на підтвердження своїх слів про так званий список “недоторканих”. Однак підписаний він був ще задовго до призначення Марі Йованович і стосувався сфабрикованої справи, що свого часу визнавав і сам Луценко”, – йдеться в повідомленні. 

За даними ЦПК, мова йшла про кримінальне провадження за фактом нібито розкрадання коштів Центром протидії корупції, яке 16 березня 2016 року розпочав так званий департамент Кононенка-Грановського.

Тоді слідчі шукали 4,4 мільйона доларів коштів американських платників податків, які, за їхньою версією, мали піти на реформу ГПУ. У ЦПК запевняють, що ніяких коштів навіть не отримували.  

У ЦПК додали, що 4 квітня 2016 року заступник голови місії посольства США Джордж Кент надіслав листа заступнику генпрокурора Віктора Шокіна Юрію Столярчуку від імені тодішнього посла Джеффрі Паятта із роз’ясненням щодо фейкової справи щодо розкрадання коштів на реформу ГПУ.

“Саме цей лист і передав американським журналістам Луценко у березні 2019 року”, – відзначають антикорупціонери.

У ЦПК додали, що справу проти них закрили після призначення Луценка на посаду генпрокурора у травні 2016 року. 

Антикорупціонери також нагадали, що Марі Йованович приступила до обов’язків посла США в Україні 29 серпня 2016 року.

Варто відзначити, що у статті ТheНill, яка вийшла після інтерв’ю Луценка, говориться, що генпрокурор звинуватив Посольство США часів Обами в 2016 році у втручанні в його розслідування справ про корупцію, відзначивши, що посол США давала йому список “недоторканих”, а також у тому, що посол США відмовилася співпрацювати у розслідуванні можливого незаконного присвоєння американської допомоги в Україні.

На підтвердження свого твердження Луценко надавав лист представника США щодо справи про присвоєння коштів.

“Ми серйозно стурбовані цим розслідуванням, для якого ми не бачимо підстав”, – писав у листі до прокуратури представник посольства Джордж Кент.

При цьому в самому інтерв’ю Луценко говорить, що мав розмову з Йованович саме у контексті розслідування присвоєння допомоги США на реформу ГПУ.  

“У той час ми мали випадок розкрадання допомоги уряду США на 4 мільйони доларів. І в цьому відношенні ми провели цей діалог (коли Йованович передавала список осіб, яких просила не переслідувати – ред.). На жаль, пані посол думала, що наші допити  українських громадян, українських державних службовців, які були частими відвідувачами посольства США, надали тінь на антикорупційну політику”, – сказав Луценко.   

Як повідомлялось, у НАБУ повідомили, що заява генерального прокурора Юрія Луценка, який публічно припускає, що бюро могло вплинути на вибори президента США, не відповідає дійсності та є абсурдною спробою дискредитувати незалежну антикорупційну інституцію.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE