Politerno > Україна і світ > ЄС відреагував на відмову Ірану від частини зобов’язань за ядерною угодою

ЄС відреагував на відмову Ірану від частини зобов’язань за ядерною угодою

  • 9 Травня, 2019
  • 1169 Переглядів
  • Comments Off

8 травня влада Ірану оголосила про відмову від деяких зобов’язань, прописаних в міжнародній ядерній угоді 2015 року, з якої рік тому вийшли США.

Як повідомляє “Європейська правда”, таке рішення ухвалила Рада національної безпеки Ірану.

У заяві ради, поширеній державним агентством IRNA, вказується, що Іран на 60 днів припиняє дотримуватися зобов’язань щодо обмежень на запаси збагаченого урану і важкої води.

“Країнам-підписантам буде дано 60 днів для виконання своїх зобов’язань, особливо в банківській сфері і сфері нафтових родовищ. Тим часом, якщо вони не виконають вимоги Ірану, Ісламська Республіка Іран припинить дотримання норм зі збагачення урану і заходів з модернізації реактора на важкій воді Арак”, – йдеться в заяві.

Також наголошується, що США після виходу з угоди “неодноразово вводили односторонні і незаконні санкції”.

“Це очевидне американське знущання, на жаль, не було зустрінуто ніякими належними діями з боку Ради Безпеки або решти членів договору”, – заявили в Тегерані.

Президент Ірану Хассан Рухані направив листи з відповідним рішенням усім державам-підписантам угоди і заявив про готовність продовжити консультації на всіх рівнях.

“Але Іран продемонструє рішучу і негайну реакцію на будь-які безвідповідальні дії, включаючи передачу в Раду Безпеки ООН або подальші санкції”, – заявив Рухані.

У свою чергу Європейські країни закликали Іран, який відмовився від виконання частини зобов’язань в рамках ядерної угоди, поважати міжнародну угоду, що стримує ядерні амбіції Тегерана, та висловили жаль з приводу санкцій США.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це йдеться в оприлюдненій у четвер заяві верховної представниці ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріки Могеріні, а також глав МЗС Франції, Німеччини та Великої Британії.

“Ми з великою стурбованістю взяли до уваги заяву, зроблену Іраном, щодо дотримання СВПД (Спільного всеосяжного плану дій)”, – йдеться у заяві.

Підписанти “наполегливо закликають Іран продовжувати виконувати свої зобов’язання відповідно до СВПД, як він це робив досі, і утримуватися від будь-яких кроків ескалації”.

“Ми відкидаємо будь-які ультиматуми і будемо оцінювати дотримання Іраном з урахуванням виконання ним положень СВПД і Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ)”, – йдеться у заяві.

У той же час європейські країни нагадують про власні тверді зобов’язання в рамках угоди, в тому числі щодо скасування санкцій в інтересах іранського народу.

“У зв’язку з цим ми шкодуємо через відновлення санкцій з боку Сполучених Штатів після їх виходу з СВПД”,  – йдеться у заяві.

“Ми сповнені рішучості і надалі докладатимемо зусиль для продовження законної торгівлі з Іраном, в тому числі із залученням європейського фінансового механізму зовнішньоторговельних розрахунків INSTEX”, – йдеться в документі.

Як повідомлялось, минулоріч Дональд Трамп оголосив про вихід США зі спільної угоди, укладеної 2015 року між Іраном, Сполученими Штатами, Росією, Китаєм, Великою Британією, Францією і Німеччиною. Угода передбачає, зокрема, виконання Тегераном низки кроків щодо обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій.

Франція, Велика Британія і Німеччина, європейські країни, які підписали ядерну угоду, кажуть, що роблять все можливе, щоб підтримати Іран, об’єднуючи ініціативи, щоб допомогти економіці країни, незважаючи на жорсткі санкції США.

 

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE