Politerno > Україна і світ > У Харкові зібрала голоси петиція щодо “проспекту Жукова” – В’ятрович пригрозив Кернесу в’язницею

У Харкові зібрала голоси петиція щодо “проспекту Жукова” – В’ятрович пригрозив Кернесу в’язницею

  • 10 Травня, 2019
  • 1187 Переглядів
  • Comments Off

На сайті Харківської міської ради зібрала необхідну кількість голосів електронна петиція про повернення назви проспекту і станції метро імені маршала Жукова.

Про це свідчить інформація на веб-сторінці.

Станом на ранок п’ятниці за пропозицію проголосували 5400 людей при необхідних 5 тисячах. Тепер ініціативу має розглянути міська рада.

“Не треба лукавити, прикрашаючи історію. Потрібно чесно дивитися правді в очі – Харків звільнила радянська армія під командуванням маршала Жукова”, – пише автор петиції у своєму коментарі до неї.

Він звертає увагу, що нинішня назва проспекту і станції – ім. генерал-майора Петра Григоренка – не виправдана, адже останній “пов’язаний з Харковом тільки місцем навчання протягом двох років”.

“Вимагаємо від міської ради і мера міста повернути пам’ять про маршала Жукова в місто – станція метро і проспект імені Жукова повинні існувати в Харкові!” – закликає ініціатор.

На підтримку петиції вже виступив мер Харкова Геннадій Кернес. Він пообіцяв “зробити все залежне від міської влади, щоб втілити запропоноване в життя”.

Міський голова зауважив, що і Григоренко, і Жуков гідні увічнення, але останній має перевагу.

“Запитайте тих небагатьох ветеранів – кого вони називали маршалом Перемоги? І, звичайно ж, його заслуги в розгромі фашизму – переоцінити неможливо”, – написав він у Facebook, щойно петиція була зареєстрована.

У свою чергу Український інститут національної пам’яті звернувся до мера Харкова Геннадія Кернеса щодо спроби перейменування проспекту Петра Григоренка на честь маршала Георгія Жукова.

Про це голова інституту Володимир В’ятрович написав у Facebook.

“Можливе присвоєння будь-якому об’єкту права власності (об’єкту топоніміки) у м. Харкові імені Георгія Жукова суперечитиме вимогам частини шостої статті 3 Закону України “Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій”, – каже В’ятрович, коментуючи наміри Кернеса задовольнити петицію про повернення проспекту в Харкові імені Жукова.

Він звернув увагу, що законність перейменування у інших населених пунктах України об’єктів топоніміки, названих на честь Жукова у рамках закону про декомунізацію, підтверджена рішеннями адміністративних судів.

В’ятрович попередив Кернеса, що в разі присвоєння харківською владою імені Жукова будь-яким об’єктам топоніміки Український інститут нацпам’яті звернеться до Генпрокуратури щодо визнання відповідних дій неправомірними та їх скасування у судовому порядку та притягнення винних осіб до відповідальності.

Голова інститут нагадав, що порушення закону про декомунізацію представником влади карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

“Разом зупинимо реванш!” – додав В’ятрович.

Нагадаємо. у вересні 2017 року парламент перейменував Кіровоград у Кропивницький. У травні 2018 року 153 депутати Ради запропонували парламенту перейменувати Кіровоградську область у Кропивницьку, а в листопаді цей законопроект прийняли з третьої спроби.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE