Politerno > Тернопільщина > Стало відомо, хто боротиметься за депутатський мандат на 163 окрузі в Тернополі

Стало відомо, хто боротиметься за депутатський мандат на 163 окрузі в Тернополі

  • 11 Червня, 2019
  • 11949 Переглядів
  • Comments Off


Цими вихідними та в понеділок політичні партії провели з’їзди. Вони узгоджували свої партійні списки на парламентські вибори та затверджували кандидатів на мажоритарні округи.

Основні політичні групи, які вестимуть боротьбу за голоси виборців, уже показали своїх кандидатів на п’ять мажоритарних округів Тернопільщини.

Згідно календарного плану, затвердженого ЦВК, останній день висування кандидатів у народні депутати України політичними партіями 10 червня.

Самовисуванці можуть заявляти про себе до 20 червня. Тож список кандидатів по мажоритарках може зрости.

Втім, уже очевидно, хто задасть тон боротьбі на округах. Особливо очікується напружена боротьба за Тернопіль.

Територіальний виборчий округ №163 (м. Тернопіль).

Степан Барна – особливого представлення не потребує, чинний голова Тернопільської ОДА. Висунутий перейменованою партією Петра Порошенка, яка тепер має назву “Європейська Солідарність”

З 2014 до призначення головою ОДА був народним депутатом.

Народився в селі Нагірянка Чортківського району, вік 40 років.

Леонід Бицюра – заступник міського голови Тернополя, партійна приналежність ВО «Свобода».

Висунутий кандидатом на округ на об’єднавчому з’їзді ВО “Свобода”, Національного Корпусу, Правого Сектору, Української Добровольчої Армії, ОУН та Конгресу Українських Націоналістів.

З квітня 2014 р. по серпень 2015 р. – працював заступником голови Тернопільської обласної державної адміністрації, коли її очолював однопартієць Олег Сиротюк.

З листопада 2015 р. – заступник міського голови Тернополя (напрями діяльності: координація напрямів освіти, охорони здоров’я, молодіжної та сімейної політики, культури, спорту, соціального захисту).

Народився у Тернополі, вік 42 роки.

Богдан Брич – виконуючий обов’язки старости села Гаї-Шевченківські Байковецької об’єднаної територіальної громади, висунутий партією ВО “Батьківщина”.

Він учасник Революції Гідності, був поранений під час сутичок з “Беркутом”, член «Ініціативної групи поранених на Майдані», волонтер та громадський активіст. У 2015 був обраний сільським головою села Гаї-Шевченківські Тернопільського району.

У 2017 став радником голови Тернопільської ОДА Степана Барни з питань поранених майданівців та бійців АТО. Втім, радником побув не довго. У березні 2018-го відмовився від обов’язків радника після того, як 3 березня силовики розігнали наметове містечко під Верховною Радою. Серед учасників наметового містечка були його побратими.

Народився в Тернополі, вік 43 роки.

Анатолій Вихрущ – доктор педагогічних наук, професор кафедри психології та соціальної роботи ТНЕУ, висунутий Народним Рухом України.

Народився у містечку Ланівці, вік 64 роки.

2005 – 2008 – працював заступником голови Тернопільської ОДА при головуванні тодішніх голів Івана Стойка та Юрія Чижмаря. Усі інші роки в біографії – викладацька та наукова робота. Досліджує питання історії педагогіки, політехнічної освіти, професійної підготовки учнів шкіл.

Ігор Побер – народний депутат України, висунутий на мажоритарку політичною партією УДАР.

Народився в с. Королівка Борщівського району, вік 50 років.

Перший раз у Верховну Раду України потрапив у 2012 році. Був обраний народним депутатом за списками політичної партії «Український Демократичний Альянс за Реформи», більш відомою за абревіатурою УДАР. Вдруге до парламенту потрапив у 2014-му за списками БПП-«Солідарність».  

Як і попередні його суперники, теж мав досвід роботи в Тернопільській ОДА. У 2010-му працював на посаді начальника  управління з питань фізичної культури і спорту головного управління з питань туризму, сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації.

З 2006 по 2010 встиг побути депутатом Тернопільської міської ради, куди потрапив у списку місцевого Блоку Юлії Тимошенко.

Тарас Пастух – народний депутат України, суб’єкт висування «Об’єднання «Самопоміч».

Це вже в третє Тарас Пастух йде на вибори по мажоритарному окрузі обласного центру. Перша його спроба стати нардепом у 2012-му була невдалою. Тоді, балотуючись висуванцем від УНП, він набрав лише 7,18% голосів виборців і посів четверте місце після Олексія Кайди (ВО «Свобода»), Віктора Максимова (УДАР) та Михайла Ратушняка (самовисуванець).

З другого разу тернополяни таки обрали Тараса Пастуха нардепом. На позачергових виборах до парламенту в 2014 він балотувався як самовисуванець. Мав підтримку партії «Самопоміч» та її лідера Андрія Садового. Відтак, переміг на окрузі з результатом 35,45% голосів, випередивши Олексія Кайду та Віталія Максимова. 

Народився Тарас Пастух у Тернополі, вік 41 рік.

Лариса Римар – директор Тернопільського обласного музичного коледжа ім. С. Крушельницької, висунута політичною партією “Громадянська позиція”.

З 2014 вона депутат Тернопільської обласної ради. Йшла першою у списку партії до облради. Директором училища стала уже будучи депутатом.

Має досвід керівника у декількох підприємствах:
2002 – 2003 рр. – керівник відділу зовнішньоекономічної діяльності ВАТ «Тернопіль – готель»;

2003 – 2007рр. – директор Західноукраїнської регіональної філії державного підприємства «Національна туристична організація».

З 2009 року по травень 2013 року – директор комунального підприємства Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний інформаційно – туристичний краєзнавчий центр».

З серпня 2014 року по березень 2015 року – директор ТОВ «Торгово – інформаційний дім «7 Днів – Україна».    

Народилася в селі Великі Дидеркали Шумського району, вік 48 років.

Іван Сороколіт – приватний підприємець, висуванець партії “Сила Людей”.

2010-2017 – двічі депутат Тернопільської міської ради від ВО “Свобода”. У той же час перебував на посаді директора комунального підприємства Тернопільської міської ради “Тернопіль Інтеравіа”.

Через незгоду з діями міського голови Тернополя, потрапив у немилість Сергію Надалу та вцілому партії Свобода. У 2017-му декілька разів “свободівці” блокували двері муніципалітету в сесійні дні, перешкоджаючи Івану Сороколіту, щоби той не потрапив на сесію міськради.

Зрештою, того ж року свободівці позбавили Сороколіта депутатського мандату, а міський голова звільнив його з посади директора КП.

У його біографії є також партія “Пора” часів Владислава Каськіва. З 2006 по 2010 рік Іван Сороколіт очолював обласну організацію.

Народився в селі Котівка Гусятинського району, вік 41 рік.

Максим  Черкашин – керівник ГО “Освітньо-аналітичний центр розвитку громад”, співзасновник міжнародного музичного фестивалю “ФАЙНЕ МІСТО”, висунутий партією «Голос», лідером якої є фронтмен “Океану Ельзи” Святослав Вакарчук.

2014 – 2016 працював начальником патронатного відділу Тернопільської міської ради.

Опісля займається громадською роботою, в тому числі у сфері місцевого самоврядування. Максим Черкашин є консультантом Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України, яке очолює Сергій Надал.

Народився в Тернополі, вік 35 років.

Самовисуванці. Покищо відомо лише про одну кандидатуру, яка заявила про свій похід на вибори від Тернополя. Це – громадська активістка Юлія Мамчак.

У Тернополі вона відома своїм протестом проти переобладнання котелень міста на торф.

Попри громадську діяльність, вона є помічником народного депутата Віталія Купрія, який виступав в підтримку кандидата в президенти України Воломира Зеленського. А нещодавно заявив, що готовий стати генеральним прокурором України.


Також за власними джерелами відомо, що від Радикальної партії Олега Ляшка по 163-му балотуватиметься Тарас Серетний (депутат Тернопільської міської ради – на фото крайній справа).

Та, як зазначалося напочатку, попереду ще десять днів можливостей для самовисуванців проявити себе. Список кандидатів може зрости. Та враховуючи вже й ці прізвища, вибори нардепа від Тернополя обіцяють бути цікавими.

Назар Наджога

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE