Politerno > Україна і світ > Росія може повертатися у ПАРЄ, українська делегація допускає призупинення участі в асамблеї

Росія може повертатися у ПАРЄ, українська делегація допускає призупинення участі в асамблеї

  • 25 Червня, 2019
  • 1126 Переглядів
  • Comments Off

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію про зміну санкційного механізму, у якій запросила Росію до повернення для роботи у ПАРЄ без обмежень права голосу.

Таке рішення асамблея схвалила в ніч на вівторок, повідомляє зі Страсбурга кореспондент “Європейської правди”.

Попри нічне голосування, яке є безпрецедентним для асамблеї, явка депутатів була навіть вища за звичайну. За резолюцію проголосувало 118 депутатів, 62 проти, 10 утрималися.

Рішення, ухвалене у Страсбурзі, принципово змінює санкційний механізм.

Водночас, залишається право повністю відмовити у підтвердженні повноважень делегації окремої держави. Імовірно, можуть бути схвалені також дрібніші точкові санкції, але щодо останнього, резолюція є нечіткою. Серед депутатів ПАРЄ є різночитання норм документа, позиця з цього приводу має бути узгоджена ближчими днями.

Окрема норма рішення дозволяє Росії подати список своєї делегації посеред сесії (за статутом делегація подається лише перед початком першої сесії року). Це дозволить Росії, переконавшись, що загрозу санкцій знято, вже у вівторок вранці передати у Страсбург список своїх депутатів. Як відомо, останні три роки РФ відмовлялася брати участь у роботі ПАРЄ, вимагаючи гарантувати відсутність будь-яких санкцій.

Як свідчать результати голосування, оприлюднені на сайті асамблеї, резолюцію у повному складі підтримали делегації з Азербайджану, Франції, Іспанії, Італії, Норвегії, Австрії, Словаччини, Португалії, Сербії і Туреччини.

Частково рішення про повернення російської делегації підтримали Швейцарія, Німеччина, Молдова, Чехія, Вірменія і Нідерланди.

Україна і Грузія проголосували проти у повному складі, також проти рішення проголосували більшість делегатів від Польщі, Литви, Латвії, Естонії, Великої Британії і Швеції.

Коментуючи результати голосування, перший віце-спікер ВР та член української делегації Ірина Геращенко розкритикувала позицію Нідерландів.

“А знаєте, хто найбільше мене вразив сьогодні? Голландські депутати. Днями міжнародна слідча група оприлюднила результати трагедії МН 17. Встановила причетність росіян до вбивства 280 людей. Сьогодні голландські депутати проголосували за повернення Росії в ПАРЄ. Впевнена чомусь, що вони ніколи не зустрічалися з родинами жертв, не були на похоронах останків”, – написала вона у Facebook.

Українські депутати вже заявили, що будуть оскаржувати повноваження РФ, щойно вона подасть свій список. Якщо це відбудеться, то розгляд даного питання призначать на середу, однак Росія вже у вівторок має намір відновити роботу у Асамблеї, не будучі обмежена жодними санкціями.

Після повернення повноважень делегації РФ в ПАРЄ українська делегація навіть може призупинити свою участь в асамблеї.

Про це в коментарі “Інтерфакс-Україна” заявила в.о. голови комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції Марія Іонова.

“Делегація збереться і буде вирішувати. В принципі, ми не бачимо себе в одному залі з росіянами. Ми просто припинимо участь України в літній сесії. І взагалі я не знаю, чи можна буде туди повертатися, якщо чесно”, – підкреслила вона.

Народний депутат сказала, що українська делегація протестуватиме під час процедури повернення повноважень членів делегації РФ у вівторок.

“Ми будемо протестувати. І коли вони залишаться в залі, ми покинемо його. Нехай вони голосують за Генерального секретаря ПАРЄ без України”, – розповіла Іонова.

 В.о. голови комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції нагадала, що 6 з 11 депутатів з делегації РФ перебувають під світовими санкціями, оскільки вони голосували за введення військ в Україну.

“Члени парламентської асамблеї здійснюють самогубство, це початок руйнування самої організації”, – заявила Іонова, коментуючи резолюцію про повернення делегації РФ.

За її словами, в останні 5 років у подібних критичних ситуаціях на допомогу приходив п’ятий президент Петро Порошенко – “він включався і просто дзвонив кому треба, тримав зв’язок і з Меркель, і з іншими”.

Іонова зауважила, що в адміністрації президента Зеленського двічі проігнорували офіційні звернення представників української делегації в ПАРЄ, які пропонували зустрітися з президентом перед його візитом до Франції, щоб розповісти “про всі загрози, оскільки розуміли позицію французів”.

Вона додала, що німці і французи “сьогодні і останнім часом не приховували свою проросійську політику”.

Читайте також: ПАРЄ відхилила правки до резолюції щодо делегації РФ, а депутати досі не мають тексту рішення

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE