Politerno > Україна і світ > Ми не вступаємо в Європу, ми до неї повертаємося

Ми не вступаємо в Європу, ми до неї повертаємося

  • 13 Жовтня, 2019
  • 1056 Переглядів
  • 0

Вчора, 12 жовтня 2019 р., у місті Арлон, Бельгія, на площі Елізабет відбулося урочисте відкриття пам’ятника київській князівні й королеві Франції – Анні Ярославні.

Цей захід є частиною проекту “Шлях Королеви”, що передбачає встановлення пам’ятників Анні Київській вздовж усього шляху, який вона подолала від Києва до Парижа.

Співавтор пам’ятника й куратор фестивалю “Anne de Kyiv Fest” Федір Баландін зазначив: “Головна ідея, яку ми намагаємося донести українцям, – ми не вступаємо в Європу, ми до неї повертаємося. У цьому сенсі постать Анни Ярославни найбільш показова, а її батько, Ярослав Мудрий, був одним з перших євроінтеграторів в історії України”.

Недарма ж Ярослава Мудрого прозвали “тесть Європи” – семеро його дітей були видані заміж й одружені з різними європейськими домами. Сина Ізяслава він одружив із польською принцесою Гертрудою. Святослава – із австрійською принцесою Одою. Дружиною Всеволода стала грецька царівна, німецька принцеса була дружиною Юрія. Своїх доньок – Єлизавету, Анастасію, Агату й Анну віддали за норвезького, угорського, англійського й французького королів. Завдяки цим шлюбам українська культура ширилася Європою. Від династичних союзів народилося чимало видатних історичних постатей, в жилах яких текла кров наших пращурів.

Минулоріч скульптуру Анни Київ подарував французькому місті Тулуза на знак побратимських зв’язків, які єднають міста з 1970 року.

 

 

Читайте також: Генпрокурор України вигнав батька з хати

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE