Politerno > Україна і світ > Чехія стала центром для координації операцій російської розвідки

Чехія стала центром для координації операцій російської розвідки

  • 22 Жовтня, 2019
  • 1123 Переглядів
  • 0

У понеділок глава Служби безпеки та інформації Чехії Міхал Коуделка підтвердив інформацію, раніше опубліковану журналістами, що в країні діяла агентурна мережа, яка займалася кібератаками в Чехії і сусідніх країнах. Коуделка також розповів, що роботу групи координувала ФСБ, вона мала зв’язки з посольством Росії в Празі, а серед її членів були в тому числі громадяни Росії, які отримали громадянство Чеської Республіки.

“Мережа була створена людьми, пов’язаними з російськими спецслужбами, її фінансування здійснювалося з Росії і за допомогою посольства Росії в Чехії”, – заявив Коуделка, виступаючи перед депутатами парламенту. За його словами, ця інформація з’явиться в звіті роботи контррозвідки за 2018 рік, який, як очікується, буде оприлюднено наприкінці цього року. Глава Служби безпеки і інформації не повідомив більше подробиць, так як, за його словами, ще триває слідство.

У коментарі посольства Росії в Чехії, опублікованому в Facebook, говориться, що “з’явилися в чеських ЗМІ спекуляції про якусь “російську агентурну мережу”, що нібито діяла в Чехії, і її зв’язки з Посольством Росії не мають нічого спільного з реальністю”.

До заяви глави Служби безпеки і інформації Чехії про виявлення та припинення діяльності групи російських хакерів, посилаючись на джерела в спецслужбах, докладно писало чеське видання “Респект”. Журналістам вдалося з’ясувати, що в групу входили громадяни Росії, а також громадяни Чехії – росіяни, які раніше отримали чеське громадянство. Вони заснували в Празі два приватні компанії і займалися продажем комп’ютерів і програмного забезпечення, але ця діяльність служила прикриттям для кібератак: в комп’ютерах, знайдених в офісах цих компаній, були виявлені відповідні програми. Техніку ввозили в Чехію з інших країн за російськими дипломатичними каналами. У березні цього року автор розслідування Ондржей Кундрю розповідав, що група російських хакерів діяла в Чехії протягом двох років і, ймовірно, здійснювала напади не тільки в цій країні, але і в сусідніх державах. “Що цікаво: хакери підпорядковувалися російській контррозвідці, підрозділу ФСБ. У минулому, коли в міжнародному контексті йшлося про хакерські атаки, виявилося, що до цього має відношення російська військова розвідка (ГРУ ГШ МО РФ, відома як ГРУ). У чеському випадку йдеться про агентів ФСБ, які були членами хакерської групи. Швидше за все, вони були частиною більш широкої структури, котра діяла і, можливо, продовжує діяти в Європі, а може, і в інших частинах світу. Ця мережа створювалася таким чином, щоб відповідна техніка розташовувалася в різних країнах і хакерські атаки було б складніше відслідкувати та запобігти їм”, – розповів журналіст Ондржей Кундрю.

На думку військового експерта Юрія Федорова, інформація про причетність ФСБ до розкритої в Чехії хакерської групи може свідчити про те, що російські спецслужби конкурують одна з одною за вплив на процеси, що відбуваються за кордоном:

– У цьому немає нічого дивного, тому що, хоча формально і існує розподіл сфери діяльності між СЗР, ФСБ і Головним розвідувальним управлінням, у реальності вони перетинаються. І той факт, що ФСБ спочатку була призначена для роботи всередині країни, ще ні про що не говорить, тому що керівництво цієї організації цілком може і, як підтверджує інформація чеських спецслужб, намагається розширити сферу своєї діяльності, розширити сферу свого впливу і тим самим зміцнити свій престиж в очах президента Володимира Путіна. До речі кажучи, в складі ФСБ є так звана 5-я служба, яка офіційно призначена для роботи в колишніх радянських республіках, тобто за межами Росії.

За словами Федорова, у чеському керівництві є різні точки зору на відносини з Росією, тому інформація про причетність посольства Росії в Чехії до агентурної мережі – це сигнал в тому числі і для політиків усередині країни. З Чехії час від часу висилають розвідників під дипломатичним прикриттям.

Павло Гавлічек, співробітник Асоціації з міжнародних питань, звертає увагу, що Чехія не перший рік є країною, куди вкладаються виведені з Росії фінансові кошти (в недавно проведеному інтернет-проектом “Муніципальний сканер” дослідженні говорилося, що приблизно половина всіх об’єктів нерухомості в історичній частині міста Карлові Вари належать росіянам і вихідцям з країн СРСР), тому немає нічого дивного в тому, що і російські спецслужби використовують Чехію в своїх цілях:

– Великим питанням залишається, наскільки сильно розкриття групи російських хакерів позначиться на інтересах Чехії в Росії, а, з іншого боку, наскільки це може нашкодити громадянам Росії, які живуть в Чеській Республіці. Ще одне питання – безпрецедентна, як мені здається, ситуація, що члени хакерської групи були пов’язані з посольством Росії. Чехія, як можна судити з останніх новин, є перевалочним пунктом при роботі подібних агентурних мереж. Зовсім недавно ми дізналися про те, що саме через Чехію проходив фінансовий потік коштів, призначених для невдалого перевороту в Чорногорії, до якого мала відношення Росія. Ми бачимо, як змінилася роль Чехії, відведена їй Росією: в 1990-і ми бачили членів російської мафії і організованої злочинності; тепер все прибрала до рук російська розвідка, тобто російська держава. У російському посольстві – у два рази більше дипломатів, ніж цього вимагають обставини і величина нашої країни. Чеська республіка перетворилася в центр для російських спецслужб і нелегальних російських грошей: виявлена ​​група хакерів, як ми почули від глави чеської служби безпеки, здійснювала атаки також в сусідніх країнах, використовувала Чехію як плацдарм для цієї діяльності, – каже Павло Гавлічек.

Про те, що Чехія стала центром для координації операцій російської розвідки, побічно свідчить і той факт, що двоє росіян, обвинувачених британською владою в замаху на колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його доньку Юлію, таємно відвідували Чехію в 2014 році. Анатолій Чепіга і Олександр Мишкін перебували в Чехії в той же час, коли в країну приїхав і сам Скрипаль. Він консультував співробітників чеської контррозвідки з питань виявлення російських агентів, що працюють під прикриттям. Чепіга і Мишкін, за даними чеської розвідки, приїхали в Прагу удвох – так само, як це відбувалося і під час операції з використанням нервово-паралітичної речовини “Новачок” у Великобританії, – і стежили за Скрипалем.

За даними глави Служби безпеки і інформації Чехії Міхала Коуделкі, розвідувальна діяльність Росії представляє найбільшу загрозу безпеці країни. Російські агенти в Чехії отримують багато цінної інформації зі звичайних розмов з людьми, у своїй роботі постійно контактують чеських дипломатів і політиків.

– У Чехії та інших країнах, в Центральній і Східній Європі, в колишніх радянських сателітах і на Заході, існують проксі-групи, що підтримують не тільки наратив російської пропаганди, а є посередниками при реалізації подібних операцій гібридного типу, – розповідає Павло Гавлічек. – Ми знаємо, що в 2017 році атакам хакерів піддалися системи внутрішнього електронного спілкування міністерства закордонних справ Чехії, атаці піддалися всі електронні поштові скриньки співробітників міністерства, включаючи e-mail міністра закордонних справ. Ця атака здійснювалася з двох джерел – російського і китайського.

В останньому щорічному звіті Інформаційної служби безпеки ЧР йдеться, що в 2017 році подібним кібератакам піддалися електронна пошта не тільки співробітників МЗС, а й інших державних структур Чехії.

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE