Politerno > Україна і світ > Яким чином готуються передумови до проявів сепаратизму в окремих районах Закарпаття

Яким чином готуються передумови до проявів сепаратизму в окремих районах Закарпаття

  • 22 Жовтня, 2019
  • 1088 Переглядів
  • 0

На даний момент в угорській владі вирішили оновити стратегію щодо Закарпаття та створити надійний форпост реалізації власних ідей на території України. Головний акцент зміщено на формування окремої угорської ОТГ  та забезпечення її фінансування. Лідерські позиції в угорській спільноті непомітно перейшли до заступника голови Закарпатської облради Йосипа Борто.

Ще наприкінці червня 2019 року, в коментарі закарпатському угорськомовному телеканалу TV21 Ungvár, Йосип Борто говорив про те, що Київ бачить адмінреформу Закарпатської області через створення 4 великих районів (із центрами в містах Ужгород, Мукачево, Хуст і Тячів), але Товариство угорської культури Закарпаття (ТУКЗ) та Демократична спілка угорців України не згодні з цим і вимагають виділення окремого, 5-го району, з центром в місті Берегово, який об`єднає всі угорськомовні населені пункти. 

Позицію неофіційного Будапешта та етнічних угорців Закарпаття Йосип Борто доніс і до новопризначеного голови Закарпатської ОДА Ігоря Бондаренка. Чиновник підтримує перспективний план об’єднання територіальних громад регіону чи, навіть, об’єднання у 4 великі регіони, але обов’язково – з одним угорським. Про це він традиційно розповів журналістам TV21 Ungvár. За його словами, для ТУКЗ є неприйнятним задум створення в області тільки чотирьох районів із центрами в Ужгороді, Мукачеві, Хусті та Тячеві (або Рахові). Адже тоді, мовляв, територія компактного проживання угорців буде розділена між районами і в усіх цих районах угорці були б у меншості.

Довівши до керівництва області позицію ТУКЗ, заступник голови облради заявив, що готує відповідний проект рішення ради з вимогою до центральних органів влади про створення не чотирьох районів, а п’яти. Останній мав би бути з центром у місті Берегово і об’єднав би ОТГ, де домінує саме угорське населення.

За непідтвердженою інформацією, верхівка ТУКЗ вже їздила на відповідні політичні «консультації» до Будапешта, де й розглядалися подальші дії щодо створення окремої ОТГ. На зустрічі йшлося про нові можливості після зміни влади в Україні, а також про ймовірність створення угорської ОТГ на Закарпатті, її лобіювання.

До речі, на щорічній конференції угорців, яка проходила нещодавно у Румунії (Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor – угор.), також звучали  міфічні «утиски і залякування» угорців Закарпаття.

Читайте також: МЗС Німеччини виступило проти визнання Голодомору в Україні геноцидом

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE