Politerno > Україна і світ > Як Гончарук і Смолій вигадували виправдання для Зеленського про курс гривні і втрати експортерів

Як Гончарук і Смолій вигадували виправдання для Зеленського про курс гривні і втрати експортерів

  • 16 Січня, 2020
  • 1350 Переглядів
  • 0

Про те, як прем’єр-мінстр Гончарук і голова НБУ Яків Смолій придумували виправдання для Зеленського про завищений курс гривні і втрати експортерів, і чому це стало скандалом розповів на своїй сторінці у Facebook головний редактор Цензор.нет Юрій Бутусов.

Унікальний випадок – ми можемо порівняти, як подає інформацію Кабмін і що вони говорять насправді. Порівняємо офіційний звіт про зустріч із записом на телефон – запис зробив і злив хтось із тих, хто сидить за столом, ось вони всі, це фото з сайту Кабміну (головне фото – ред.). Це сталося 16 грудня 2019 го року, прес-реліз назвали так – “Уряд і Нацбанк обговорили монетарну політику в рамках меморандуму про взаємодію”.

За даними джерел Цензор.Нет в ОП, головною темою зустрічі було насправді підготувати аргументи напередодні зустрічі президента з керівництвом Кабміну і Нацбанку, яка відбулася перед Новим роком, і на якій президент підняв питання про доцільність високого курсу гривні і впливу курсу на падіння промислового виробництва і експорту, і зажадав роз’яснень.

Департамент комунікацій Кабміну мету зустрічі 16 грудня Гончарука з Смолієм описав так:

“Зустрічі у форматі “на каву” мають виключно координаційний характер і є майданчиком для діалогу, а не для прийняття рішень. У них беруть участь прем’єр-міністр Олексій Гончарук, голова Нацбанку Яків Смолій, міністр економіки Тимофій Милованов, міністр фінансів Оксана Маркарова, члени правління центробанку, заступники міністрів фінансового і економічного блоку (також присутні головний економіст Мінфіну Олександра Бетлій та замглави Нацбанку Дмитро Сологуб і Катерина Рожкова – Ю.Б.).

В рамках сьогоднішньої зустрічі йшлося в основному про зміцнення курсу гривні і його впливу на інфляцію і економічне зростання …

Плюси від зміцнення курсу є і для компаній-експортерів, відзначили члени правління НБУ. По-перше, це частково знижує собівартість продукції, яка буде направлятися на експорт, адже 50% витрат українських експортерів прямо або опосередковано здійснюється в іноземній валюті (сировина, обладнання, паливо і т.д.). По-друге, зміцнення обмінного курсу збільшує конкуретоздібність українських компаній в залученні робочої сили. Учасники зустрічі погодилися, що Україні важливо розвивати експорт товарів з високою доданою вартістю, оскільки ціни на сировинні товари, до яких відносяться і метали, більш залежать від зовнішніх ринків”. 

Які висновки з порівняння тексту із оригінальним записом?

1. Кабмін і Нацбанк або взагалі не розуміють взаємозв’язку між монетарною політикою і виробництвом, або для них це насправді не важливі питання, яким вони не приділяють уваги. Гончарук та Смолій придумують спільно пояснення, що сказати президенту і як знайти виправдання по критиці з боку експортерів.

2. Ніяких заходів, які б були спрямовані на стимулювання експорту і розвиток виробництва на зустрічі не обговорювалося. Не обговорюються будь-які документи планування за цими темами. Ось це і є найсумнішим. Замість цього зробили прес-реліз, що високий курс гривні експортерам вигідний – хоча цілком очевидно, що це не так. І саме це формулювання і доповіли президенту.

3. Фраза про те, що треба розвивати товарний експорт, а не сировинний, спрямована проти Ігоря Коломойського – одного з критиків високого курсу гривні, Гончарука і Рожкової. Кабмін і Нацбанк натякають, що Коломойський протестує, щоб отримувати більше доходів з експорту сировини. Але слова про розвиток експорту з доданою вартістю – порожні. Програми підтримки більшості виробників-експортерів, уряд скасував.

4. В результаті зустрічі з президентом Нацбанк все-таки почав більш активно скуповувати валюту на ринку, і зупинив подальше зміцнення гривні.

5. Рівень полеміки – це не рівень державних діячів, це рівень піарників, дивно на таке витрачати робочий час керівників. Це показує – системна економічна політика в Україні в інтересах експортерів і виробників відсутня. Розрахунків і взаємозв’язків між монетарною політикою і розвитком реального сектора економіки ми не почули ні на записах, ні в прес-релізі. Влада зайнята комунікаціями, які спрямовані не на бізнес, а на одного глядача і одного слухача – президента Зеленського.

P.S. Велике спасибі Volodymyr Kompaniiets за вказівку на захід в Кабміні, це тепер багато відкриває.

PS-2 Примітка – Yuliya Kovaliv, заступник голови ОП, на зустрічі була відсутня, всупереч твердженням на відео.

Читайте також: “Я повний профан в економіці”: Гончарука прослуховували, а “слуги” посперечалися стосовно “компромату”

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE