Politerno > Україна і світ > Справа “Золотого мандарину”? Експредставнику Порошенка в Криму намагалися вручити підозру

Справа “Золотого мандарину”? Експредставнику Порошенка в Криму намагалися вручити підозру

  • 22 Січня, 2020
  • 1275 Переглядів
  • 0

НАБУ і САП намагалися вручити підозру колишньому представнику президента в Криму Борису Бабіну.

Про це Бабін повідомив у Фейсбуці.

Бабін вважає, що антикорупційні органи не випадково вибрали для цього День злуки.

“Сьогодні САП та НАБУ спробували вручити мені підозру за ст. 191 КК через мою діяльність на посаді Урядового уповноваженого у справах ЄСПЛ. Така цікава процесуальна діяльність у нинішніх політичних умовах мене жодним чином не дивує. Обрана для цього замовниками цього шоу дата Дня Злуки також красномовна”, – написав він.

У коментарі Цензор.НЕТ Бабін сказав: “Основною метою цього замовлення є по-перше, ув’язнення мене на тривалий час, а по-друге, видача росіянам або моє зникнення десь дорогою. Я знав про цю ситуацію. Не ховався і не збираюся ховатися. Це війна і я дезертирувати зі свого фронту не буду”, – сказав він.

На питання, що саме йому інкримінують, Бабін зазначив, що це фантазії органів, вручається підозра, а те, наскільки підозра законна, буде вирішувати суд.

“Коли буде обиратися запобіжний захід, я запрошу медіа, і все це почують”, – додав він.

За даними УП, може йтись про справу “Золотого мандарину”.

У ній НАБУ розслідує можливе зловживання владою посадовцями Міністерства юстиції та розтрату 54 мільйонів гривень. Кошти виводились через компанію “Золотий мандарин ойл”, яку пов’язують з колишнім нардепом Георгієм Логвинським.

У Мін’юсті стверджують, що виплатили гроші за рішенням Європейського суду з прав людини і зробили це законно.

У матеріалах справи від 2018 року згадується і урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ.

У 2015 році він (на той момент посаду обіймав Бабін) отримав від “Золотий мандарин ойл” пропозицію мирно врегулювати спір між цією компанією та “Київенерго”. Пов’язана з Логвинським фірма пішла в ЄСПЛ через нібито борг на понад 38 мільйонів гривень.

“Золотий мандарин” запропонував мирне врегулювання, і Бабін, за даними слідства, на нього погодився.

Слідство вважає, що урядовий уповноважений, “діючи за попередньою змовою із службовими особами Міністерства юстиції України, представниками юридичних осіб приватного права, достовірно знаючи про розмір реальної заборгованості ПАТ “Київенерго” перед ТОВ “Золотий мандарин ойл” всупереч інтересам служби” одноосібно від імені уряду пообіцяв виплатити приватній фірмі борг.

У зв’язку з “мирним врегулюванням спору” ЄСПЛ зняв справу з розгляду і зобов’язав Україну заплатити “Золотому мандарину”. Після цього компанія отримала понад 54 мільйони гривень.

У свою чергу “Золотий мандарин” використав гроші не для погашення своєї 700-мільйонної заборгованості перед Родовід Банком і не для своєї господарської діяльності, а нібито перевів на рахунки пов’язаних фізчних осіб та, ймовірно, фіктивних фірм.

Читайте також: Микитасю не дали вилетіти до Британії на лікування – мав, чи не мав він дозвіл від САП?

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE