Politerno > Україна і світ > ФСБ вимагала «організувати доступ» до переписки користувачів російських сайтів

ФСБ вимагала «організувати доступ» до переписки користувачів російських сайтів

  • 12 Лютого, 2020
  • 901 Переглядів
  • 0

Федеральна служба безпеки РФ влітку 2019 року направила десятку російських інтернет-сервісів листи з вимогою передати спецслужбі ключі для дешифрування листування користувачів, а також організувати «цілодобовий доступ до своєї інформаційної системи».

Як пише «Медуза», про це їм розповіло джерело на інтернет-ринку. Також у редакції є копія одного з листів.

Свої вимоги ФСБ  направила поштою листи компаніям на початку серпня 2019 року — у розпал протестів у Москві. Тоді протестувальники вимагали допустити до виборів у Мосміськдуму опозиційних кандидатів.

Листи з вимогою відкрити доступ до інформації, пише видання, отримали «Авіто», «Хабр» (раніше називався «Хабрахабр»), Rutube, платформа для корпоративного зв’язку «Сібрус» та ще з десяток сайтів. Ось перелік цих ресурсів:

Згідно з чинним законодавством Росії, якщо якась із цих компаній не надасть спецслужбі ключі шифрування — це буде порушенням Кодексу про адміністративні правопорушення. Тоді ФСБ складе протокол та, якщо суд визнає компанію винною, випише штраф в розмірі до одного мільйона рублів (387 тис. гривень). При цьому штраф не позбавляє компанію від обов’язку надати ключі.

Надалі регулятор Роскомнагляд може винести їй припис про усунення порушення. На це надається 15 днів, після чого відомство звернеться до суду з вимогою заблокувати на території Росії сервіси.

Раніше Росія «успішно випробувала» автономний інтернет. У рамках навчань, зокрема, фахівці перевіряли «можливість перехоплення абонентського трафіку і розкриття інформації про абонента, блокування послуг зв’язку для абонентів».

Читайте також: Російські хакери атакували сайти Burisma у пошуках компромата на Байдена

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE