Politerno > Україна і світ > Журналіст Радіо Свобода Микола Семена прибув із Криму до Києва

Журналіст Радіо Свобода Микола Семена прибув із Криму до Києва

  • 19 Лютого, 2020
  • 925 Переглядів
  • 0

Журналіст проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії, політв’язень Микола Семена прибув до Києва з анексованого Росією Криму.

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook омбудсмен Людмила Денісова.

«Це таке гірке незвичайне відчуття, коли ти 50 років займався своєю професією, і тут раптом у тебе її відібрали. І ти бачиш навколо себе інформацію, яку можна було б взяти і передати до редакції, а ти не можеш це зробити. Я не бажаю нікому такого пережити, нікому з колег пережити таке відчуття», – сказав Семена у коментарі Крим.Реалії.

“Дочка проводжала. Ми всі дуже хвилювалися, що можуть не випустити. Але вони не знайшли приводу для цього, все обійшлося. Переглянули всі речі, просвітили все своїми апаратами – все обійшлося досить мирно”, – сказав Семена.

Семена розповів, що на Херсонщині його зустрічали і чиновники Херсонської адміністрації, і представники Меджлісу кримськотатарського народу.

У Києві Семену зустрічали звільнений у жовтні 2017 року Ільмі Умеров, журналісти і працівники Секретаріату уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

“За розпорядженням президента України кримський журналіст отримає необхідне висококваліфіковане лікування на базі державної наукової установи “Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини “Державного управління справами. Крім того, після проходження курсу лікування та реабілітації він отримає соціальне забезпечення від держави у повному обсязі.”, – зазначила Людмила Денісова.

[su_note note_color=”#EEE5DE” text_color=”#333333″ radius=”3″ class=”” id=””]

22 вересня 2017 року в Сімферополі підконтрольний Кремлю Залізничний районний суд засудив Миколу Семену до двох із половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною займатися публічною діяльністю.

Його звинувачували в «закликах до порушення територіальної цілісності Росії».

Представництво ЄС в Україні назвало вирок кримському журналісту Миколі Семені порушенням свободи думки та свободи медіа на анексованому Росією півострові.

У грудні підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму частково пом’якшив вирок Семені в частині додаткового покарання, скоротивши термін заборони публічної діяльності до двох років.

Журналіст стверджує, що в своїх матеріалах він реалізовував право на “вільне вираження думки”.

28 січня 2020 року Микола Семена отримав постанову від підконтрольного Росії Залізничного районного суду Сімферополя про дострокове припинення випробувального терміну і зняття з нього судимості.

18 лютого журналіст виїхав з Криму на материкову частину України. Він не планує повертатися на анексований півострів. Наступного дня Семену зустріли на вокзалі в Києві. Він лікуватиметься в “Державній науковій установі “Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини”​ Державного управління справами.

За останні роки у 69-річного журналіста почалися проблеми зі здоров’ям. Ще на етапі судових розглядів з’ясувалося, що у нього серйозні проблеми із серцем та хребтом. Отримати належне лікування в Криму він не міг, оскільки там немає профільних кваліфікованих фахівців. Лікувати його погодилися фахівці Київського інституту нейрохірургії, але російські слідчі відмовили Миколі Семені у можливості лікування там. Від запропонованої йому альтернативи у московських клініках журналіст відмовився.[/su_note]

Читайте також: У США заарештували російського шпигуна

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE