Politerno > Україна і світ > Інвестор з великої дороги: що стоїть за розширенням Kronospan в Україні

Інвестор з великої дороги: що стоїть за розширенням Kronospan в Україні

  • 4 Березня, 2020
  • 1800 Переглядів
  • 0

Принцип “іноземний інвестор за всяку ціну”, яким здебільшого керується українська влада, часто призводить до того, що в країну приходять інвестори з сумнівною репутацією.

Про це повідомляє “Обозреватель“.

Відсутність продуманої державної політики, спрямованої на підтримку українського виробника, держава намагається компенсувати залученням будь-якого іноземного інвестора за всяку ціну.

Автори публікації прикладом такої політики вважають розширення виробничих потужностей концерном Kronospan. У багатьох країнах світу ця компанія вже монополізувала ринки. В Україні, поки що, вона не встигла цього зробити.

Тут ситуація дуже конкурентна: працюють три виробники, в тому числі і завод Kronospan у Нововолинську. Це вигідно, в першу чергу, державі і споживачам. Але у концерну є плани змінити статус-кво. Для цього там планують інвестувати в друге підприємство, яке хочуть побудувати в селі Городок Рівненської області. Завод повинен випускати деревну плиту. При цьому український ринок перенасичений, а ціни на ДСП найнижчі в Європі.

У Рівненській області компанія Kronospan має намір побудувати деревообробне підприємство з обсягом споживання деревини близько 4 млн кубометрів на рік. Це більше 20% від загального обсягу заготівлі деревини в країні.

Місцева влада підняла прихід компанії в регіон на прапори і розповідає про те, що це мало не панацея для регіону. У реальності ж Kronospan – це інвестор з вкрай сумнівною репутацією. Незважаючи на гучні заяви про суперсучасне обладнання, яке нібито встановлять в Городку, ми бачимо, що концерн не дотримується екологічних норм: його супроводжують гучні скандали в Англії, Іспанії, Румунії, Болгарії, Польщі, Чехії, Росії.

Наприклад, у США в штаті Пенсільванія рік тому компанія Kronospan Clarion Boards оплатила штраф в розмірі $229 тис. за порушення експлуатації заводу в місті Пейнт. В іспанському місті Бургос у кінці січня почалися судові слухання проти Kronospan. Компанію звинувачує в екологічних злочинах організація “Екологи в дії”.

У чеській Йіглаве Kronospan, не маючи дозволу на будівництво, почав будувати шліфувальну і переробну лінію на території, яка, в принципі, не була пристосована під їх будівництво. Жителі Нововолинська, де вже працює перший в Україні завод Kronospan, просять президента визнати місто місцем екологічної катастрофи, пише видання.

Читайте також: Кабмін домовляється з інвесторами, щоб не знижувати “зелений” тариф “заднім числом”

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE