Politerno > Україна і світ > Під час карантину ЗМІ втрачають доходи, згортають проєкти і накопичують борги – НСЖУ

Під час карантину ЗМІ втрачають доходи, згортають проєкти і накопичують борги – НСЖУ

  • 8 Квітня, 2020
  • 669 Переглядів
  • 0

Більшість керівників українських медіа скаржаться на майже повну втрату рекламодавців у зв’язку з карантином та епідемічною кризою.   

Про це повідомляє НСЖУ за результатами анкетування керівників ЗМІ, проведеного з 27 березня до 6 квітня серед редакторів 66 медіа (переважно регіональних), із яких 80% – друковані ЗМІ, 15% – ТРК, 5% – онлайн-медіа.

82% редакторів, переважна частина яких очолює приватні регіональні газети, онлайн-видання та ТРК, говорять про втрату рекламодавців через запровадження карантинних заходів та економічну кризу, викликану епідемією коронавірусу.

Редакції згортають реалізацію нових проектів (52%) та скорочують обсяги медіавиробництва (44%).

9% медіа призупинили свою діяльність на час карантину.

У редакціях масово впроваджують заходи зі скорочення витрат на персонал – відбувається зменшення заробітних плат (20% ЗМІ), співробітники відправляються у безоплатні відпустки (15%) або починається скорочення працівників (6%).

Про виникнення заборгованості у березні за оренду або комунальні платежі інформує п’ята частина ЗМІ (21%).

Лише 6% колективів продовжують працювати у своїх офісах. У 71% ЗМІ співробітники  працюють і дистанційно, і в редакціях, а 23% медіа повністю перейшли на дистанційну роботу.

Редакції обмежили доступ відвідувачів до приміщень, скасовують відрядження журналістів або відвідання масових заходів, а також забезпечують співробітників засобами захисту (масками, рукавичками та антисептиками).

“Якщо влада не підтримає медіа, що страждають через кризу, більшість неолігархічних ЗМІ припинять існування вже в травні”, – каже головний редактор “Волинської газети” Володимир Данилюк. 

“Ми працюємо на лінії розмежування, від 2014 року не оговталися від кризи, а тепер опинилися на межі банкрутства. Якщо умови стануть жорсткішими, мусимо припинити роботу і згодом не повернемо ні колектив, ні читача”, – зазначає редакторка газети “Время” Станично-Луганського району Олена Пономарьова. 

“Кидаючи сили на подолання епідемії коронавірусу, урядовці повинні тверезо прогнозувати наслідки кризи для інформаційної безпеки країни. За прикладом країн Європи варто впроваджувати програми підтримки ЗМІ як джерел достовірних суспільно важливих новин. Варто вести діалог з напрацювання дієвих і реалістичних механізмів підтримки локальних медіа. Зрештою, українські політики, за прикладом британської влади, мають визнати журналістів “ключовими працівниками” у час боротьби із епідемією”, – резюмую голови НСЖУ Сергій Томіленко.

Читайте також: УПЦ-МП наражає на смертельну небезпеку українців задля “пожертв” чи за завданням РПЦ? – аналіз

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE