Politerno > Україна і світ > Москаль розповів про Шайтанова і Майдан, але не згадав, як у 2016-у того нагороджував Порошенко

Москаль розповів про Шайтанова і Майдан, але не згадав, як у 2016-у того нагороджував Порошенко

  • 18 Квітня, 2020
  • 2032 Переглядів
  • 0

В п’ятницю, 17 квітня, в ефірі “Свободи слова” Геннадій Москаль заявив, що затриманий контррозвідкою генерал-майора СБУ Валерій Шайтанов зустрічався з Януковичем і представником ФСБ в день розстрілів на Майдані у 2014 році.

Дивитись з 1:52:00:

Як відомо, ще у червні 2014 року голова парламентської тимчасової слідчої комісії з питань розслідування подій на Майдані Геннадій Москаль повідомив, що, відповідно до наявних у нього документів, прізвище Шайтанова фігурувало щонайменше у двох епізодах: щодо підпалу Будинку профспілок і щодо розстрілів на Майдані 20 лютого.

Виникає логічне запитання, чому ж Генадій Москаль не обурювався і не виступав з палкими промовами щодо участі Шайтанова у подіях Майдану на стороні режиму Януковича, коли того, уже після Революції Гідності, в 2015 році за наказом Грицака призначили заступником начальника Центру спеціальних операцій “А” СБУ, а в 2016 році нагороджував президент Петро Порошенко. 

Адже Порошенко не просто присвоїв звання генерал-майора Валерію Шайтанову, але й нагородив його орденом Богдана Хмельницького третього ступеня.

Наскільки відомо, нагорода знайшла Шатанова одразу ж після успішної спецоперації у Дніпрі по арешту тодішнього соратника Ігоря Коломойського Генадія Корбана, якою генерал якраз і керував.

Як коментують присвоєння такої нагороди колишні спецслужбівці, подібні відзнаки зазвичай отримують офіцери за дуже “особливі” заслуги.

Журналіст Юрій Бутусов переконаний, що Шайтанов – “це найвисокопоставленіший російський агент, схоплений на місці злочину за роки війни”. За його словами, зрадником називали Шайтанова і офіцери “Альфи”, які хотіли йти в бій. В.о президента Турчинов і глава СБУ Наливайченко відсторонили Шайтанова за відмову атакувати блокпости бойовиків навколо окупованого Слов’янська, але згодом він був поновлений на посаді президентом Порошенком.

Волонтер Роман Сініцин вважає, що якщо інформація про шпигунську діяльність Шайтанова підтвердять, “то все дуже погано. Просто неймовірно погано. Людина із 2014-го знала про всі операції в АТО, навіть найсекретніші. Про всі. Та й не тільки в АТО”.

Юристка та експертка-кримінологиня Анна Маляр вважає, що інформація про Шайтанова свідчить лише про те, що громадянам України розраховувати немає на кого і самим доведеться захищати країну.

“Агент чи не агент, ми з вами ніколи не дізнаємося точно. Бо ніяких документів, які б це підтверджували або спростовували, нам не покажуть. Правду – як ці вербовки і співпраця відбуваються і хто з ким співпрацював – теж ніколи ніхто не розкриє. Бо тоді спецслужби втратять свою владу над суспільством. Усі сценарії, злиті зараз у ЗМІ про Шайтанова, – і про штурм Будинку профспілок, і про нагороди від Порошенка, і про керівництво спецопераціями в ОРДЛО, які провалювалися нібито через співпрацю із Кремлем, і про замовні вбивства, які начебто курирував Шайтанов, – усе це говорить тільки про одне: нам із вами розраховувати немає на кого.”, – написала Маляр.

 Читайте також: Генерал СБУ Шайтанов: історія зради



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE