Politerno > Україна і світ > “Антиколомойський” законопроєкт відредагували: що пропонується змінити

“Антиколомойський” законопроєкт відредагували: що пропонується змінити

  • 21 Квітня, 2020
  • 770 Переглядів
  • 0

Фінансовий комітет Верховної Ради підготував останню редакцію банківського законопроєкту № 2571-д – зокрема, пропонується збільшити терміни приведення діяльності проблемного банку у відповідність із законодавством.

Про це йдеться у допоміжній таблиці до порівняльної таблиці до законопроєкту, яка є у розпорядженні ЕП.

Зокрема, пропонують прибрати зміну до ст. 530 Цивільного Кодексу щодо норми: “якщо строк (термін) виконання боржником обов’язку не встановлений або визначений моментом пред’явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час” – іншими словами, може мати винятки, передбачені законом.

Крім цього, із ст. 74 закону про НБУ “Рішення, дії або бездіяльність Нацбанку чи його посадових та службових осіб можуть бути оскаржені до суду виключно з метою встановлення їх законності. Особливості оскарження окремих рішень Національного банку встановлюються законом” пропонують прибрати слово “виключно”.

Водночас у закон “Про виконавче провадження” додали, що “не підлягають арешту кошти банку, що знаходяться на його кореспондентських рахунках” і також, що “стягнення коштів з кореспондентських рахунків банку здійснюється у порядку, встановленому НБУ”.

Також додали норму про розмір статутного капіталу банку не більше 200 млн (зараз – 500 млн).

Крім цього, у законопроєкті до другого читання збільшено терміни приведення діяльності проблемного банку у відповідність із законодавством (чинна норма – 180 днів, у першому читанні – 90, пропонують збільшити до 120 днів).

Також пропонують затвердити норму, що на період карантину зупиняються терміни надання банками інформації, яка становить банківську таємницю про юридичних та фізосіб на вимогу правоохоронних органів, АМКУ, виконавчої служби, суду тощо.

Як відомо, Комітет з питань банківської діяльності почав на засіданні розглядати понад 16,5 тисяч правок до “антиколомойського” законопроєкту.

Правки до “антиколомойського” законопроєкту планують розглядати блоками. Понад 16 тисяч правок, які подали до законопроєкту, звели в одну таблицю.

Після цього на підкомітеті з питань фінансів усі правки до законопроєкту розбили на 63 абзаци. Раді будуть пропонувати проголосувати за кожен абзац, а не кожну правку.

Нагадаємо, 30 березня Верховна Рада підтримала у першому читанні так званий “антиколомойський” законопроєкт №2571-д щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності, з приводу якого були суперечки.

Читайте також: Зеленський продав справи проти Майдану в обмін на голоси ОПЗЖ за “антипоправковий” закон – Бутусов

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE